2012. június 24., vasárnap

Málnás palacsinta


Mivel a palacsintatészta alapjában egy igen nehéz és kalóriadús étel - pláne dióval, lekvárral, nutellával...hogy ne is soroljam...megtöltve -, így a gyümölcsös változataik sokkal könnyedebbnek tűnnek. Na persze ha ötöt - hatot legyűr belőlük az ember, ugyanúgy elnehezül. Ízre inkább közepesen édes, friss, állaga krémes. Lehet akár eperrel, barackkal, ananásszal is tölteni.


Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 dl víz
só, cukor
olaj

1 csomag vaníliás pudingpor
fél liter tej
3 evőkanál cukor
3 dkg vaj
fél kg málna
porcukor a szóráshoz


A lisztet  tojással, vízzel, tejjel és kevés olajjal símára keverem. Egy-két csipet sóval és cukorral ízesítem, majd legalább egy órára hűtőbe teszem, de ha egész éjszakán keresztül áll, és csak másnap sütöm, az sem baj. Mikor kiveszem jól besűrűsödik, ezért egy kis vízzel vagy tejjel hígítani kell. 
Jól felforrósítom a serpenyőt, pici olajat öntök bele. Merőkanállal kimérve öntök a tésztából, és mikor megsült az egyik oldal átfordítom. Tányérra borítom. Így sütöm ki, amíg el nem fogy a tálból.
Cukorból, tejből, pudingporból a csomagoláson leírtak szerint pudingot készítek. Ha már nem túl forró elkverem benne a vajat, és kihűtöm. Mikor már megdermed a palacsintának egy negyedére kenek belőle, majd megpakolom málnával. Háromszögbe hajtom, és jól meghintem porcukorral. Hidegen is fogyasztható, hűtöben tartható, de akkor csak tálalásnál szórom meg cukorral. Aki szereti egy kis rumot is tehet a krémbe.

Csirkepaprikás galuskával


Nem vagyok nagy pörkölt fogyasztó, viszont ha már, akkor megadom a módját. Bolti csirke eleve kizárva. Ilyenkor már felnevelődtek a rántott csirkének valók, indulhat a paprikás! Annyi a különbség a paprikás és a pörkölt között, hogy míg az előbbi fiatalabb, zsengébb húsból készül, és tejföl is kerül hozzá, addig az utóbbinak idősebb jószág az alapja. Így van ez a nokedlivel és a galuskával is. Ugyanazt keverem ki, viszont, a nokedli kisebb, és szaggatóval készül, a galuska nagyobb, azt deszka széléről lökdösöm a vízbe egyenként. 



Hozzávalók:

1 nagyobb csirke, 1,5-2 kg-ig
2 paradicsom
1 tv paprika vagy 2 lecsópaprika
1 nagyobb fej hagyma
2 evőkanál édes fűszerpaprika
1 bő evőkanál Piros Arany
1 kis doboz tejföl + a kínáláshoz
1 jó evőkanál liszt
15 dkg húsos szalonna vagy füstölt, ízlés szerint
só, majoranna

20 dkg liszt
2 tojás
kb. 2 dl víz
olaj



A szalonnát felkockázom, és kevés olajon kisütöm a zsírját. Kiszedem belőle, plusz leöntöm a fele zsírját. Szétbontom a csirkét, jól lemosom, és szűrőben hagyom lecsöpögni. Addig a felaprított hagymát megdinsztelem a zsíron. Hozzáteszem a húst, jól átpirítom, majd átforgatom a paprikakrémben. Hozzáadom a beírdalt paradicsomot, és paprikát. Sózom, rászórom a fűszerpaprikát, majorannát. Fedő alatt puhára főzöm - az utolsó bő fél órát fedő nélkül. Ha kész, a tejfölt elkeverem a liszttel. Bőven téve hozzá a pörköltszaftból, visszaöntve finoman elegyítem, majd egy perc alatt összerottyantom. 
Nagyobb edényben vizet forralok. A liszthez hozzáadom a tojást, kevés olajat, teáskaálnyi sót, vizet. Masszává keverem. Vágódeszkára öntöm, és onnan egy kés segítségével a már forró vízbe szaggatom. Ha feljönnek a tetejére még kicsit főzöm, majd leszűröm. Elkeverem a félretett szalonnazsírral. 
Tálalásnál  kis tejfölt locsolok rá, és megszórom szalonnával.

2012. június 20., szerda

Töltött paprika


Beköszöntött a töltött paprika szezonja. Egyszerű és praktikus, mivel sokáig eláll a hűtőben, úgyhogy egy ideig rá lehet járni, és nem kell a nagy nyári hőségben a konyhában izzasztani magunkat. Persze aki valóban nagy adagot szeretne, nyugodtan veheti az alábbiak dupláját is.


Hozzávalók:

70 dkg sertés darált hús
6-8 db közepes tv paprika
2 dl rizs 
1-2 tojás - nagyból 1 kicsiből 2
1 szép csomó petrezselyemzöld
1 + 1 szép fej hagyma
700-800 ml paradicsomlé
1 kisebb zellergumó, lehetőleg zöldjével
bő két evőkanál liszt
só, bors, cukor, vegeta

Először a rizst teszem fel főni, de csak olyan 10 percre. Aztán elzárom és hagyom, hogy félig bedagadjon. Addig felteszem a paradicsomot. Egy kisebb lábasba öntöm, és hozzáadom az egyik megpucolt hagymát, valamint a hámozott, darabolt zellert az átmosott zöldjével együtt. Ha sok lenne, elég 2 szár. Jól megsózom, és cukrozom. Bőven szórok cukrot, nagyjából 10 deka belemegy. Hozzáöntök még olyan 2 dl vizet, és hagyom rotyogni. Mikor a zeller puha, elzárom. Egy nagyobb lábasba felteszek annyi vizet - nálam általában 2 liter  -, hogy a paprikát körülbelül ellepje, sózom, vegetázom. 
A maradék hagymát felaprítom. Elkeverem a darálthússal, miként a tojást, aprított petrezselyemzöldet, a már nem forró, leszűrt rizst. Sózom, borsozom, és jól összegyúrom. A paprikákat megmosom, kicsumázom. Megtöltöm őket a húsmasszával, ha marad, gombócokat formázok. Beleengedem a már gyöngyöző vegetás vízbe, és kicsit félrehúzott fedő alatt puhára főzöm. Ez nagyjából 30 percet vesz igénybe, ha kicsi a paprika 20 is elég. A lisztet elkeverem olyan decinyi olajjal, és besűrítem vele a paradicsomot. Ha megpuhultak a paprikák, merőkanállal elveszek valamennyit a léből - kb. 3 decinyit, későtt alapnak is használhatom máshoz. Beleöntöm a szószt, kicsit megigazgatom, hogy mindenhova jusson, és pár perc alatt összefőzöm a vegetás-gombócos lével. Ha tiszta szósz szeretnénk, ki kell szedni előtte a betétet, és átszűrni, majd így elegyíteni a kettőt. 

2012. június 19., kedd

Egy kis galéria régebbi képeimből


Nem fogok nektek nagy körmondatokat írni, csak tömören és velősen. Szóval belekezdtem új képek gyártásába - persze gasztro -, de kezdetnek felpakolok pár korosabbat, ismerkedjetek, legyen viszonyítási alap - nekem is. Van még bőven a stelázsiban, de gépen most csak ennyi maradt, így elsőre ennyi jár.))

Habos, málnás, tejszínes, ropogós, porcukros.
Kicsi méretű olaj

Sacher torta kávéscsészével. 
Akril, vászon, elfolyatott technika

Ló portré, grafika, papír

Még egy...ez már olajban vászonra

És mert lóból sosem elég, már ketten- azért a ló
többi alkatrészével is elbánok..))
akril, vászon


Valami karnevál féle téma az alap. Mikor jöttem 
a keretezőtől, egy öregasszony odalépett hozzám,
összecsapta a két kezét, és felkiálltott:
- A két Ruttkai! Ugye?!
(Máig nem tudom mit akart ezzel..)
olaj, farost

2012. június 17., vasárnap

Tavaszi krumpli




Sok éve bevált recept nálunk. Akkoriban azért adtam neki a "tavaszi" nevet, mert onnantól lehet készíteni, mikor megjelennek az első újkrumplik, répák, hagymák. Mégis igazi nyári étel, nagy melegekben jó kis vacsora lesz belőle. Lehet csak a nosztalgia szépíti meg, de nekem úgy rémlik a mostaninál hamarabb bukkantak fel ezek a zöldségek a piaci standokon. Mintha fejtetőre állt volna minden. Ma egész szép, érett őszibarackot kaptam a zöldségesnél, viszont az eper már lement, a málna kilója meg 4.000 Ft. Na így kalkuláljon az ember! 
A receptre visszatérve, bizonyára köretnek is jó, de mi mindig magában, egytálételként fogyasztottuk. Kellemesen édeskés, ezért az ellensúly miatt inkább ecetes saláták, savanyúságok illenek hozzá: ecetes fejessaláta, ecetes paprikasaláta, káposztasaláta, de csemegeuborka, almapaprika ugyanúgy. Nincs benne fűszerpaprika, mégis teljesen belesímul a magyar konyha ízvilágába.  
És még egy utolsó tanács: ha valakinek van otthon vaslábasa, akkor elő vele, mert abban lesz igazán jó! Ha nincs, akkor egy magasabb teflon is megteszi. Ugyanis az a lényeg, hogy az alja  odapiruljon,  a többi pedig kissé szottyos maradjon.


Hozzávalók:

jó kilónyi újkrumpli
2 zsenge répa
2-3 tv paprika
1 nagyobb fej zsenge hagyma
1 tömött csokor petrezselyemzöld
1 bő evőkanálnyi majoranna
só, őrölt bors, olaj



A hagymát laskára vágom, és kicsit megpárolom. A krumplit megsikálom vagy lekapargatom, és a megtisztított répával, paprikával együtt karikára vágva hozzáadom a hagymához. Sózom, frissen őrölt borssal, majorannával, illetve apróra vágott petrezselyemzölddel fűszerezem. Lefedem, és puhára párolom, néha finoman átkavarom. Mikor majdnem kész,  nagyobb lángra teszem, és hagyom az alját lepirulni. A végén még meglocsolom kevéske olajjal, és megszórom majorannával, de lehet friss petrezselyemzölddel is.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...