2012. március 7., szerda

Túrógombóc



Hozzávalók:

1/2 kg túró (nem túl finom, inkább gurulós)
3 tojás sárgája
2 tojás fehérje
2 dl gríz
5 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
pici só

zsemlemorzsa
cukor
olaj

A túrót elkeverem a tojássárgákkal, 3 kanál cukorral, pici sóval, a citromhéjjal és a grízzel.  Egy jó órát állni hagyom. A tojásfehérjéből  és két kanál cukorból kemény habot verek. Ha összedagad a túró a grízzel, kiveszem a hűtőből és óvatosan elkeverem a fehérjével. Gombócokat formázok, és  bő, forrásban lévő és kissé sós vízben megfőzöm őket. Kevés olajon vagy vajon morzsát pirítok. Ha kissé kihűlt elkeverem cukorral. Ebbe forgatom a már kész gombócokat. 


Rizskoch málnaöntettel




Hozzávalók (25 x 30-as formához):



25 dkg rizs
3 dl víz
1 dl tejszín
csapott mokkáskanál só
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliacukor
2 citrom reszelt héja

5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
4 nagyobb tojás sárgája
1 csomag vaníliacukor

5 nagyobb tojás fehérje
3 evőkanál cukor
1 jó csipet só

porcukor a tetejére

A rizst kissé átmosom, majd felöntöm a víz és a tejszín keverékével. Sózom, cukrozom, és nagyon lassú lángon készre főzöm. Hagyom langyosra hűlni. Hozzáadom óvatosan a puha vajat, az elkevert sárgákat, a cukrokat és a citromhéjat. A tojásfehérjéből pici sóval és  a cukorral kemény habot verek, és finoman elkeverem a rizzsel. Vajjal kikenem a formát, majd morzsával meghintem. Beleöntöm a masszát, és szépen elegyengetem. Előmelegített sütőben 180 fokon olyan 30 percig sütöm. Ha kész, kinyitom a sütő ajtaját és még egy 10 percig benne hagyom, hogy szépen megmaradjon a formája.  Ha kissé kihűlt, megszórom porcukorral.


A málnaöntethez amennyi málnát veszek, annak kicsit kevesebb, mint a súlyát adom hozzá cukorban. (Pl. 25 dkg málna = 20 dkg cukor.) Egy tálba öntöm a málnát, rá a cukrot, és jól összekeverem, széttörve a szemeket. Legalább 1-2 órát állni hagyom, majd egy szűrőn át egy lábasba paszírozom. Lassan felforralva kifőzöm, de nem kell túl sokáig, mert zselévé áll össze, ha kihűl. Ha kész, üvegbe öntöm.


Svédgombás tésztasaláta


Egyik kedvenc salátám. Leginkább nyáron fogyasztom, mert kellemes hűsítő hatású. Rántott csirkemáj mellé pedig nagyon jó köret.



Hozzávalók:

30 dkg csiperke
2 fej hagyma
kb. 15-20 dekányi szarvacska tészta
2 dl paradicsomlé
1 babérlevél
1-2 teáskanál kakukkfű
csipet bors
só, cukor, olaj

A tésztát megfőzöm. Az egyik fej hagymát apróra vágom, és olajon üvegesre párolom. A gombát felszeletelem, a hagymához teszem, sózom, picit borsozom. Ha kész, hozzáöntöm a paradicsomot, beleteszem a kakukkfüvet, a babért és egy kiskanálnyi cukrot, újra sózom. Olyan negyed óra alatt fedő nélkül összerottyantom. A maradék hagymát negyedelem, és vékonyra metélem. Ha a gomba már nem túl forró, hozzáteszem, de ezt már nem kell főzni. Összeforgatom a tésztával. Teszek még hozzá kevéske olajat és kakukkfüvet. Behűtöm.


2012. március 6., kedd

Szalonnás-tejfölös krém



Hozzávalók:

20 dgk füstölt szalonna
5-6 nagyobb gerezd fokhagyma
másfél kis doboz tejföl
1 jó evőkanál mustár
só, bors



A szalonnát előbb hosszában fél centi vastag szeletekre vágom, majd keresztben fél centisbe, kis szalonna gilinyókat készítek. Egy serpenyőben addig sütöm, amíg ropogós nem lesz. Akkor kiszedem egy kistányérra, félreteszem.
A fokhagymát felaprítom és lelocsolom pár kanál forró szalonnazsírral. Megborsozom, kissé sózom, hozzárakom a tejfölt, mustárt és elkeverem. Legvégén a kisült szalonnát adom hozzá. Ha csak később fogyasztom, a szalonnát is később teszem bele, hogy megőrizze pörcösségét. Legalább egy óra állás jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.

Tőkehalmáj habkrém


Sokszor elgondolkoztam, vajon mire is jó a tőkehalmáj, mit is lehetne kezdeni vele? Így csupaszon salátára nem tenném, főtt ételekben furcsa lehet. Úgy gondoltam először kipróbálom krémnek. A lazacot, szardellát kifejezetten szeretem így elkészítve. Az eredmény egy nagyon kellemes állagú krém, ami szinte már hab, persze jó zsíros. Aki szereti a tőkehalmájat -mint jómagam - és nem fél a kalóriáktól sem próbálja ki bátran! Ráadásul van egy hatalmas előnye.: krémként jóval hosszabb ideig élvezhető. Sajnos, ha csak magában fogyasztjuk nagyon hamar végére érünk, így viszont napokig lesz tőkehalmájunk. Szendvicsként főtt tojással, savanyú uborkával, kaprival, olajbogyóval, citrommal, vékony szelet kolbásszal, emmentálival, paradicsommal, kaviárral kombinálható. 



Hozzávalók:

1 doboz tőkehalmáj konzerv (68 g.)
10 dkg puha vaj
igény szerint pár csepp citromlé 

A vajat sózom, és habosra keverem. A májat kiveszem és villával összetöröm, amennyire tudom felverem. A vajhoz teszem, és tovább habosítom, majd, ha már elkeveredett hozzáöntöm az olajat, és addig verem, míg teljesen eggyé válnak. Aki szereti adhat hozzá pár csepp citromlevet. Sajnos én itt a saját türelmetlenségemből kifolyólag nem pürésítettem előbb a májat, hanem az olajjal együtt öntöttem bele, ezért ilyen kis grüblis.
A símára keverés titkáért katt IDE!


Dorschleber Mousse


Zutaten:


1 Dose Dorschleber (90-120 g.)
100 g. weiche Butter
etwas Zitronensaft
salz


Butter salzen und schaumig rühren. Zerdrückte Dorschleber gazugeben, verrühren, dann das Öl mit etwas Zitronensaft dazugießen und weiter rühren. 10 Minuten lang in Tiefkühl stellen, ausnehmen und noch einmal schaumig rühren, kühl stellen. Es paßt sehr gut zum Croissant und Party Sandwiches zum Beispiel mit Emmentaler Käse, Saure Gurke, Salami, Eier, Tomate, Ölbeeren, Wurst, Capribeeren, Kaviar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...