2012. március 6., kedd

Egy vidám, erősítő reggeli


Miért is az? A paradicsom nagyon jó vértisztító, jó hatással van a májra, az immunrendszerre és az anyagcserére. A fokhagyma erős antioxidáns. A kecskesajt általános roborálószer, a kakukkfű nyákoldó és köhögési inger csillapító. Az extra szűz olivaolaj sejthártya építő és kiváló antioxidáns. A tönkölybúza pedig növeli az ellenállóképességet és szerotonin tartalmának köszönhetően kedélyjavító. Mikor paradicsomszezon van, mindig készítek pár üveggel belőle, néha megdúsítva pár szem oliva- vagy olajbogyóval.




Hozzávalók (500 ml-es üvegre):

70 dkg paradicsom
8-10 dkg juh- vagy kecskesajt
4-5 gerezd fokhagyma
kb. 1 jó evőkanál kakukkfű
1- 2 dl extra szűz olivaolaj
tönkölybúza kenyér


A jó érett, puhább paradicsomokat körülbelül nyolcadokba vágom, enyhén sózom, és egy tálban hagyom levet engedni. Fél- egy óra múlva tésztaszűrőbe teszem, és hagyom lecsöpögni a levét. (Nyugodtan meg lehet inni.) Egy nagyobb sütőfelületre öntöm, megsózom, kakukkfüvezem, megforgatom olivaolajban őket, majd szétterítem. Alacsony hőfokú sütőbe teszem, és hagyom száradni 4-5 órán át. Azért egyszer, félúton átforgatom. Nem szárítom ki a paradicsomokat, csak megpunnyasztom, kicsit sült széllel.
A kecskesajtot kisebb kockákra vágom vagy tördelem, és kakukkfűvel átforgatom. A fokhagymákat vékonyabb szeletekre vágom. Ha kész a paradicsom a fokhagymát még melegen rászórom.
Előveszek egy fél literes üveget, és elkezdem a hozzávalókat rétegezni.. A végén feöntöm olivával, amennyit felvesz. Hűtőbe teszem, ha kihűlt. 


2012. március 5., hétfő

Immunerősítő saláta melegen


Sokan vagyunk úgy, hogy ennénk mi egészséges ételeket, de mit is? Ezt sem szabad, azt sem szabad, a végén meg túl sok alapanyag nem marad. Na és ha azt esszük, mire lesz az nekünk jó, mi változik? Nekem most ettől a salálátától a teltségérzetem. Kész vagyok, úgy érzem legalább egy hétig nem fogok enni. Így még a hétvégi tepertős pogi - kókuszkocka kombináció sem tette be a nagykaput, pedig tudok enni. De viccen kívül. Nem véletlenül adtam a fennti nevet neki. Persze sok összetevője van még az alábbi zöldségeknek, de most azokat hoztam össze, amik erősítenek minket. A gomba és a pritaminpaprika is antioxidánsok, a balzsamecettel együtt. A barnarizs többek között magába szívja a mérgeket a bélből, a petrezselyemzöld pedig jó immunerősítő.


Hozzávalók:

30 - 40 dkg barna csiperke
1 zacskós barnarizs
1 pritaminpaprika
1 fej hagyma
1 csomó petrezselyemzöld
1 - 2 evőkanál balzsamecet
olivaolaj, só

A barnarizst megfőzöm. A hagymát felaprítom, és egy serpenyőben olívaolajon lepirítom. A csiperkét átmosom, ha szép friss, a talpával együtt negyedekbe vágom, ha nem, csak a kalapját használom fel. Hozzáteszem a hagymához és azt is lepirítom. Közben a pritaminpaprikát hosszú, vékony szeletekre vágom, és olajon lesütöm. Ha készek, összekeverem öket. Hozzáaprítom a petrezselyemzöldet, és meglocsolom balzsamecettel. Igény szerint sózom. Melegen fogyasztom.

Fokhagyma



Orosz penicillinnek és a "szegény ember csodaszere" néven is emlegetik. Igen erős antibiotikus hatású, az elfertőződött sérüléseket az  első világháború idején fokhagymalével kezelték. 1928-ban kezdődött az antibiotikumok térhódítása a penicillin feltalálásával (Alexander Flemming), így a fokhagyma folyamatosan kiszorult, ám a népi gyógyászatban továbbra is fenntmaradt.
Miért is? Az egyik legszélesebb körű gyógyhatásokkal bíró növény, ráadásul bárki számára hozzáférhető. Jó influenzára, lázra, magas koleszterin szintre. Erős antibiotikum! Csökkenti a vérnyomást, értágító, vérrőgképzést gátló hatása van, megszabadítja a vért a felesleges cukortól. Enyhíti a nehézlégzést, a bronchitist, jó máj-, vese-, hólyag- és emésztési problémákra. Segít megelőzni a szívinfarktust, jelentős szerepe van a rákmegelőzésben (a fokhagymában gazdag étrend csökkenti a gyomorrák kialakulását.) Segíti még az ólom és más nehézfémek kiürülését is a szervezetből. 1920 óta tudunk az allicinről, aminek a fokhagyma baktériumölő hatását köszönheti. Ekkor fedezték fel svájci kutatók, hogy egyik alkotórésze az alliin rágás, zúzás vagy préselés hatására érintkezésbe kerül az allináz nevű enzimmel, és e reakció során szabadul fel az allicin.
Véralvadási problémák esetén nagyon óvatosan kell bánni vele, terhes illetve szoptatós anyáknak nem ajánlott. Erős szaga egy kis petrezselyemzöld vagy édeskömény rágcsálásával mérsékelhető.


Fokhagymakúra


30 gerezd fokhagyma
5 db kezeletlen citrom
(ha mégis olyat találnánk csak, bő, szappanos vízben mossuk-, majd öblítsük le a héját)

A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a citromot héjastól apró darabkákra vágjuk. Feltesszük egy liter vízben, de csak egy-két buggyanásig főzzük. A tűzhelyről levéve összemixeljük és átszűrjük. A végén kevés vízzel (kb. 1 dl) a szűrőben leült maradékot átkeverjük és azt is hozzászűrjük. Újra felhevítjük, de csak egy rottyanás erejéig. Üvegbe töltjük.

Napi egy kis kupicányi javallot, reggeli előtt, éhgyomorra.

Erek beszűkülése ellen hatásos, a mész 3-4 hét után feloldódik. Regenerálja a szervezetet.


Kaporszósz sültszalonnával



Hozzávalók:


1 jó nagy csokor kapor
kb. 3 dkg vaj
2 dl tejszín
kevés liszt
3 gerezd fokhagyma
kb. 1 evőkanál cukor
só, citromlé vagy ecet
15-20 dkg füstölt szalonna



A fokhagymát összezúzom, és beleteszem a felovadt vajba. Átforrósítom, majd hozzáadom a felaprított kapor kb. háromnegyedét, és ráöntök fél deci vizet. Megsózom, hagyom párolódni. Olyan egy teáskanál lisztet kevés tejszínnel csomómentesre elkeverek, lassan hozzöntöm a tejszín többi részét, és behabarom vele a szószt. Bele dobom a félretett kaprot, rottyantok rajta egyet. A végén még megízesítem sóval, cukorral, és citromlével.
A szalonnát hosszában egy centi vastagra vágom, és szintén centinként beirdalom, egész a héjig, mert csak így tud majd sütés közben kinyílni.

Krumplifőzelék fasírttal




Hozzávalók:

kb. 70 dkg burgonya
2 szép gerezd fokhagyma
1 nagyobb babérlevél
másfél dl tej
1 kis pohár tejföl
só, cukor, citrom vagy ecet
kevés liszt, diónyi vaj

50 dkg darált sertéshús
2 zsemle
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
1 nagyobb hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
só,majoranna, bors, mustár
zsemlemorzsa




A kockára vágott krumplit a babérlevéllel, fokhagymával, sóval felteszem épp csak annyi tejes vízben főni, hogy  ellepje. Lassan főzöm, mert a tej forralásnál összekaphat. Ha megfőtt, tejföllel behabarom, vajjal finomítom, sóval, cukorral, citrom kifacsart levével ízesítem.
A lehetőleg szikkadt zsemléket széttépkedem, kevés vízbe beáztatom, ha puha, kinyomkodom és a darálthúshoz adom. ahogy az apróra vágott  hagymát is. Hozzáteszem a fokhagymát, tojássárgát, fűszereket, petrezselyemzöldet, sót és olyan 3 evőkanál prézlit. Jól összedolgozom, és legalább egy óra hosszát beteszem a hűtőbe (nem baj, ha akár 3-4 órát is áll), hogy az  ízek összeérjenek. Sütés előtt lágyra felverem a tojásfehérjét, hozzákeverem, olyan jó tíz centis korongokat formázok, megforgatom morzsában, és közepes mennyiségű olajban kisütöm.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...