2012. augusztus 29., szerda

Rántotta meglepetéssel



Szimpla ötlet, ha valaki szeret lágytojást tunkolni, de rántotát is enni. Egyben. Teljesen mindegy mit használunk hozzá - persze a tojás kivételéve. Lehet sonkát, gombát, zöldborsót, sajtot, szalonnát, és még ki tudja mi mindent. Lényeg a lényeg, először összehozom az alapot, nálam most hagyma és kolbász. De utána a tojást símán beleütöm - kettőt legalább -, nem pedig külön edényben felverem. Azt a sárgát, amit lágyan akarok hagyni azt nem bántom, a többit lazán elkeverem körülötte. Nem kell görcsölni, ahogy sül néha keverek rajta egyet. Ha friss a tojás egyben fog maradni. És már lehet is mártogatni!

2012. augusztus 27., hétfő

Birskörte kompót



Két fánk van: egy birsalma és egy birskörte. A termés meg annyi, hogy nem győzzük hova tenni. A körte keményebb, ikrásabb, befőzésnél jobban tartja magát. Kompótnak, befőttnek használjuk fel. Kacsasült mellé a legjobb köret.


Hozzávalók (egy kisebb lábasra):


annyi birskörte, amennyi egy literes edénybe belefér  pucolás után (ha nem túl egészséges, több mint a fele is kukába kerülhet!)
1 vastagabb citromkarika 
fél citrom leve
8-10 evőkanál cukor
4-5 szegfűszeg
1-2 csipet só


A birset meghámozom, kiszedem a magházát. Amíg pucolom, felrakok olyan liternyi vizet. Sózom, cukrozom, beleteszek egy vastagabb citromkarikát, a citrom levét, és összeforralom. Finoman beledobom a gyümölcsöt, és egyszer felrottyantom, fedőt teszek rá, és kislángon puhára főzöm. A körte nehezebben puhul, ha almát főzök, csak rottyan párat és kész. Ha almát és körtét főzünk egybe, előbb a körtét rakjuk bele, ha félig puha, mehet hozzá az alma is. Akkor mindkettő egyszerre lesz puha. Ha kész, kiveszem a citromot. 

2012. augusztus 26., vasárnap

Szederlekvár



Lehet infantilis, de nekem a szederlekvárról mindig a "Szederkert" című animációs filmecske jut eszembe. Sajnos, ha jól tudom az eredeti könyvet nem fordították még le magyarra, így csak angol nyelven lehet hozzájutni. Aki ismeri azt hiszem megérti miért pont ez ugrik be. Tüneményes kis figurák a pici marcipánrózsaszín kezecskéikkel, fülecskéikkel, takaros ruhácskáikkal. 
Lekvárként a szeder kellemesen aromás, átszűrve, mixelve finoman selymes lekvárt kapunk.


Hozzávalók:

1,5 kg szeder
50 dkg cukor
25 dkg 2:1 befőzőcukor
1,5 nagyobb, levesebb citrom leve

A szedret a cukorral (a befőzőt még nem teszem bele) kisebb lángon felteszem főni. Másfél óra múlva botmixerrel pürésítem, belecsavarom a citromot. Tovább főzöm addig amíg jól bőrt nem kap. ( Ilyenkor már oda kell figyelni, hogy le ne süljön véletlen.) Akkor beleteszem a befőzőcukrot, olyan 10 percig tart amíg a zselatin feloldódik. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a kanálon már nem látni apró pöttyöket. Átszűröm, és kifőzött üvegekbe teszem.


2012. augusztus 23., csütörtök

Paradicsomos rizs




Egyszerű, könnyen összedobható, hidegen és melegen is fogyasztható. Magában és köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
2 dl rizs
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál Piros Arany
1 kávéskanál kakukkfű
só, olaj

A paradicsomot kicsit bevágom, és forró vízbe teszem. 1-2 percig főzöm, amíg elkezd a héja leválni. Kiszedem, és ha már nem túl forró, lehúzom róla, kisebb kockákra vágom. A rizst jól átmosom, vízben hagyom. A hagymát felaprítom, és olajon megdinsztelem. Hozzáteszem a paradicsomot, sózom, kakukkfüvezem, félig megdinsztelem. Akkor belekeverem a lecsöpögtetett rizst és a pritamint, mégegyszer megsózom, majd felöntöm másfél-két deci vízzel. Akkor zárom el, amikor még van félujjnyi-ujjnyi szaft a tetején, hogy megszívhassa magát. Én legjobban másnap behűtve szeretem, plusz kevés olajat hozzákeverve.

2012. augusztus 22., szerda

Sztárgázsi egy éven át!





Szeretnél az Aldi háziasszonya lenni egy éven keresztül, mindezt sztárgázsiért? 
Augusztus 23-ától  verseny indul, melyben minden háziasszony kiprópálhatja magát. Három kategóriában lehet jelntkezni: Elfoglalt, Modern és Tradicionális. Akiben van tehát némi exhibicionizmus és még vetéledni is szeret, hajrá! 

Bővebben IDE kattintva olvashatsz róla! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...