2012. január 26., csütörtök

Pulykaflekken




Hozzávalók:

pulykamell
fokhagymapor
pirosarany
mustár
bors
majoranna
liszt, olaj, só

A pulykamellett ujjnyi vastagra vágjuk és a felére klopfoljuk. Mérsékelten sózzuk. Mindig csak egy oldalát kenjük kevéske pirosarannyal és mustárral, majd egyenként megszórjuk egy-egy jó késhegynyi borssal, fokhagymaporral, majorannával. Olajjal kissé megkenegetjük, és úgy rakjuk egymásba, hogy egy megkent oldalhoz kerüljön egy natúr oldal. Olyan fél órát állni hagyjuk a konyhapulton, majd lisztben megforgatjuk és kevés forró olajban pirosra sütjük, hogy a belseje szaftos maradjon.



Sajtos kosárka



A tésztához:


10 dkg vaj
10 dkg liszt
10 evőkanál víz
4 egész tojás
 A krémhez:


3-5 dkg márványsajt
15 dkg natúr vajkrém
4 ek. tejszín




A tetejére:
15-20 dkg reszelt sajt


Legelőször a sütőt melegítjük be jó forróra, mert ha elfelejtjük, nem jön fel a tészta. A vajat felforraljuk a vízzel, kicsit sózzuk, cukrozzuk. Ha forr, belekeverjük a lisztet és kislángra véve masszává keverjük. Levesszük a tűzről, és lassan, egyenként elkeverve hozzátesszük a tojásokat. Kicsit megvajazzuk a sütőlemezt, és egymástól kb. 3 cm-re egy teáskanállal diónyi nagyságú halmocskákat rakunk. Olyan 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, a sütőben hagyjuk nyitott ajtó mellett pár percig. Míg hűl, elkészítjük a krémet.


A márványsajtot villával áttörjük, majd lassanként hozzákeverejük a vajkrémet és a tejszínt, egyneműsítjük, Sózzuk, kicsit cukrozzuk, majd habosra keverjük.
Mikor kihűlt a tészta levágjuk a tetejét. Kicsit vágjunk, csak annyit, hogy a krémet beletölthessük. Ne túl sokat tegyünk bele, épp csak egy teáskanállal, mert teljesen elnyomná a tésztát. A tetejére viszont tehetünk bőven reszelt sajtot.

Gerbeaud golyó


Én is - ahogy mindenki más - a neten találtam rá a gerbeaud leegyszerűsített változatára. Akkor még tészta is volt a golyócskák köré sütve, de ahogy elnézem ezt mindenki igyekezett sütés nélküli formává fejleszteni. Mostmár gombamód nőnek ki újabb és újabb "zserbógolyó" receptek. Lassan népszerűbbé válik, mint az eredeti sütemény. Az talán a legnagyobb előnye, hogy nem kell a tésztával macerálni, az ízhatás viszont megmarad.
Nos akkor nézzünk egy teljesen egyszerű variációt, amihez szinte minden adott egy alap háztartásban is, tehát nem kell feltétlenül leugrani a boltba, ha egy kis édességre vágyik az ember. Itt jegyzem meg, "suszternek a cipője" alapon, legutóbb szégyenszemre dió után kellett szaladgálnom, legyen bár szép terebélyes diófa a kert végében.




                         
A golyóhoz:

15 dkg darált dió
8  dkg cukor
kb. 3 csapott ek. sárgabarack lekvár
késhegynyi fahéj

A bevonathoz:
15 dkg főzőcsokoládé
5  dkg vaj

Pár szem dió a díszítéshez


A darált diót elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd lassanként hozzáadjuk a lekvárt. Annyit adjunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk, nem szabad puhának lennie, a lekvár épp csak összefogja az alapanyagokat. Rakjuk hűtőbe, amíg elkészítjük a bevonatot.
A csokoládét összetörjük, és lassú tűzön egyneműsítjük a feldarabolt vajjal. Mikor szép fényes csokikrémmé válik, félrehúzzuk. Kivesszük a hűtőből a diót, és enyhén vizes kézzel olyan 3 cm átmérőjű golyókat formázunk. Ha kész vannak, egyenként beleforgatjuk a csokiba, hogy mindenhol belepje. Én fogpiszkálóval szedem ki, és rakom tortarácsra, úgy hogy a luk felülre essen. Sütőpapírt vagy alufóliát teszek alá, elkerülve a csöpögési baleseteket.
Mikor szépen felsorakoztak, negyedekbe tördelem a diót és enyhén rányomkodom a tetejükre, kendőzve a fogvájó lukacskáit.



Gerbeaud Kugel

Zutaten:


150 gr.  Walnuß,  gerieben
  80 gr.  (Staub)Zucker
   2 - 3   Eßlöffel  Aprikosenmarmelade
             messerspitz Zimt
150 gr.  Bitterschokolade
  50 gr.  Butter
              etwas Walnuß, geviertelt
Walnuß, Zucker und Zimt vermischen. So viele Marmelade dazumischen, bis es so fest wird, damit man Kugeln formen kann. Butter und Schokolade aufschmelzen. Kugeln in die Schokolade tauchen, dann auf einen Gitter stellen. Je, in die Spitze ein viertel Nuß stecken.



Sárgabarackos kocka




Hozzávalók:

30 dkg liszt
30 dkg cukor
30 dkg vaj
5 dkg marcipánmassza 
4 tojás
1 cs. vaníliacukor
1 citrom reszelt héja
1 kis üvegcse mandula aroma
kb. 10-12 szem jó érett, puha sárgabarack a tetejére
porcukor a szóráshoz

Elkészítés előtt egy jó órával a marcipánmsszát  a mélyhűtőbe tesszük. A puha vajat géppel habosra keverjük a cukor 2/3-ával és a vaníliacukorral, majd egyenként belekeverjük a 4 tojás sárgáját. Végül belereszeljük a citromot. A fehérjét felverjük a maradék cukor  1/3-ával. A kifagyott marcipánt nagylyukú sajtreszelőn hozzáreszeljük a vajas masszához és finoman belekeverjük. Lassanként felváltva elegyítjük a felvert tojásfehérjével és a  liszttel. Nem kell túl finomra keverni. Beleöntjük a sütőformába (kb. 30x40 cm) és elegyengetjük. Ráhelyezzük a félbevágott sárgabarackokat. A sütőt 185 fokra kell előmelegíteni, és olyan 45 perc alatt van kész, de tehetünk tűpróbát is. Ha kissé kihűlt megszórjuk porcukorral.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...