2012. március 9., péntek

Mustáros-vargányás marharagu




Hozzávalók:

fél kg marha színhús (lehetőleg bélszín)
3 közepes nagyságú hagyma
bő három evőkanál mustár (fele lehet dijoni is)
15 dkg vargánya (lehet szárított, aki szereti)
1 dl tejszín
só, bors, olaj

A húst és a hagymát csíkokra vágom, elkeverem a mustárral, olajjal és ízlés szerint borssal. Legalább 24 órára hűtőbe rakom érni. Forró olajban jól áthevítem a húst az egész páclével együtt. Visszaveszem a lángot és hagyom puhára főni. Többször kell vízzel felönteni (nem teljesen, csak, amit elfőtt). Én csak akkor sózom a húst, ha már félig kész. Mielőtt teljesen puhára fő, 15-20 perccel, beleteszem a gombát. A végén felöntöm tejszínnel.


Forrás: Nyam-nyam

2012. március 7., szerda

Egy fogyókúrás kedvenc


A diétáknak, fogyókúráknak megvan az a hátránya, hogy beszűkültek, és egy idő után rettentő unalmassá válnak. Megpróbálok ilyenkor olyan ételeket  felsorakoztatni a védvonalra, amiket különben is megennék és nem úgy kell erőszakkal legyűrnöm, csak mert jót tesz a szervezetnek, vagy mert épp alig teng bennük pár kalória. Ez a saláta kalóriaszegény (azért nem nullkalóriás), de frissító és ízletes. Viszont egyre figyelni kell: vízhajtó hatású, tehát vigyázva az esti fogyasztásával. Aki viszont erősíteni szeretné ezt az oldalát, vágjon hozzá egy kisebb csomó petrezselyemzöldet.




Hozzávalók:

3-4 közepes paradicsom
10 dkg párizsi (nálam marha, szeletelt)
1 kis doboz sovány tejföl
1 kis csomó petrezselyemzöld (elhagyható, itt én sem tettem bele)

A paradicsomokat kisebb darabokra vágom, sózom, jól átforgatom. A párizsit is összevagdalom, a petrezselyemzölddel egyetemben, és hozzáteszem. Beleöntöm a tejfölt és alaposan összeforgatom az egészet. Ez az adag két-háromszori fogyasztásra is elegendő.


Marcipán házilag


Egyszerű módszerrel otthon is lehet marcipánt készíteni. Nem bonyolult, de kissé macerás. Én úgy szoktam időzíteni, hogy előző este blansírozom -közben lehet híradót, kedvenc tv-sorozatot nézni például - és másnap darálom le. Így egyszerre nem olyan hosszú munkafolyamat, és ki is szárad. Újabban teszek hozzá vanília ízt is, mert finomabb tőle, az olajtól pedig selymesebb. Azért azt hozzátenném, hogy én ezt a fajtát inkább sütésre használom -tésztába, tölteléknek - mintsem enni. 40 dekányi már szép adag, de nyugodtan el lehet 5-10 dekás adagokra osztani, folpackba tekerni, majd mélyhűtőzacsiba dobni, és  további felhasználásig mélyhűtőbe tenni. 


Hozzávalók:

20 dkg mandula
20 dkg porcukor
1 teáskanál mandula aroma
1 kávéskanál vanília aroma vagy 1 csomag vaníliáscukor
pár csepp étolaj
1-2 evőkanál víz

Egy kisebb edényben olyan fél liternyi vizet forralok. Beledobom a mandulát, 1-2 percig forralom, majd leszűröm, és szűrőstől hidegvíz alá teszem. Hagyom benne lecsöpögni. Aztán lecsippentem őket a hegyesebb végükön, és kipattintom a héjukból. Egy konyharuhára borítom, átforgatva megtörlöm, és rajta hagyom egy keveset. Tálcára terítem, és így hagyom feldolgozásig.
Másnap fogom, és diódarálón ledarálom. Aztán kevéske porcukorral kávédarálón újra ledarálom. (Ha vaníliacukrot használok, akkor azzal darálom le.) Tálba téve hozzáadom a porcukrot, az olajat és az aromákat. Hozzáöntök egy evőkanál vizet, és elkezdem összegyúrni. Apránkét adagolom hozzá a maradék vizet, és csak amennyit felvesz, mert nagyon gyorsan túl lehet adagolni. (Akárcsak a tésztákhoz a lisztet, ehhez is mindig lehet kevéske porcukrot adagolni, ha puha.) A végén porcukorral hintett felületen gömbre vagy négyszögre formázom, folpackba tekerem és hűtőbe teszem.


Kőrözött diétásan


Azért diétás, mert, ha rendes kőrözöttet készítek abban van vaj és juhtúró is. Így, habár kevesebb kalória található benne, ízében szinte semmit sem változik, sőt bevallom, nekem ez a fajta jobban ízlik. 



Hozzávalók:

50 dkg túró
1 nagyobb fej hagyma
1 kis doboz sovány tejföl
1 jó evőkanál mustár
1 jó evőkanál Piros Arany
kömény

A hagymát kisebb kockákra vágom. A többi hozzávalóval együtt a túróhoz adom, sózom. Elkeverem, és jól behűtöm. Lehet csak magában korpovittal fogyasztani,de például sajtba tekerve, paprikába, paradicsomba töltve nem csak reggelire vagy uzsonnára jó, de diétás partykra is.



Zöldbableves



Hozzávalók:


kb. 25 dkg zöldbab
2 gerezd fokhagyma
pár csipet vegeta 
1 kisebb csomó petrezselyemzöld vagy kapor
1 kis doboz tejföl

1 bő teáskanál Piros Arany
citromlé vagy ecet ízlés szerint
kb. 1 teáskanál cukor
1 kanálnyi vaj

só, liszt


Az aprított fokhagymát megfuttatom a vajon. Hozzáteszem a zöldbabot. Sózom, vegetázom, és öntök rá olyan decinyi vizet. Fedő alatt puhára párolom. Hozzáteszem a felaprított petrezselymet, felöntöm bőven vízzel, és forralni kezdem. A tejfölt elkeverem egy csapott kanál liszttel és a paprikakrémmel. Ha kezd forrni a leves, leveszek belőle 4-5 kanálnyit és elkeverem a habarással, majd beleöntöm a levesbe, és kissé besűrítem vele. Ha kell, még utánsózom, citrommal, kis cukorral ízesítem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...