Levesek

2012. március 7., szerda

Rizskoch málnaöntettel




Hozzávalók (25 x 30-as formához):



25 dkg rizs
3 dl víz
1 dl tejszín
csapott mokkáskanál só
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliacukor
2 citrom reszelt héja

5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
4 nagyobb tojás sárgája
1 csomag vaníliacukor

5 nagyobb tojás fehérje
3 evőkanál cukor
1 jó csipet só

porcukor a tetejére

A rizst kissé átmosom, majd felöntöm a víz és a tejszín keverékével. Sózom, cukrozom, és nagyon lassú lángon készre főzöm. Hagyom langyosra hűlni. Hozzáadom óvatosan a puha vajat, az elkevert sárgákat, a cukrokat és a citromhéjat. A tojásfehérjéből pici sóval és  a cukorral kemény habot verek, és finoman elkeverem a rizzsel. Vajjal kikenem a formát, majd morzsával meghintem. Beleöntöm a masszát, és szépen elegyengetem. Előmelegített sütőben 180 fokon olyan 30 percig sütöm. Ha kész, kinyitom a sütő ajtaját és még egy 10 percig benne hagyom, hogy szépen megmaradjon a formája.  Ha kissé kihűlt, megszórom porcukorral.


A málnaöntethez amennyi málnát veszek, annak kicsit kevesebb, mint a súlyát adom hozzá cukorban. (Pl. 25 dkg málna = 20 dkg cukor.) Egy tálba öntöm a málnát, rá a cukrot, és jól összekeverem, széttörve a szemeket. Legalább 1-2 órát állni hagyom, majd egy szűrőn át egy lábasba paszírozom. Lassan felforralva kifőzöm, de nem kell túl sokáig, mert zselévé áll össze, ha kihűl. Ha kész, üvegbe öntöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése