2012. június 17., vasárnap

Tavaszi krumpli




Sok éve bevált recept nálunk. Akkoriban azért adtam neki a "tavaszi" nevet, mert onnantól lehet készíteni, mikor megjelennek az első újkrumplik, répák, hagymák. Mégis igazi nyári étel, nagy melegekben jó kis vacsora lesz belőle. Lehet csak a nosztalgia szépíti meg, de nekem úgy rémlik a mostaninál hamarabb bukkantak fel ezek a zöldségek a piaci standokon. Mintha fejtetőre állt volna minden. Ma egész szép, érett őszibarackot kaptam a zöldségesnél, viszont az eper már lement, a málna kilója meg 4.000 Ft. Na így kalkuláljon az ember! 
A receptre visszatérve, bizonyára köretnek is jó, de mi mindig magában, egytálételként fogyasztottuk. Kellemesen édeskés, ezért az ellensúly miatt inkább ecetes saláták, savanyúságok illenek hozzá: ecetes fejessaláta, ecetes paprikasaláta, káposztasaláta, de csemegeuborka, almapaprika ugyanúgy. Nincs benne fűszerpaprika, mégis teljesen belesímul a magyar konyha ízvilágába.  
És még egy utolsó tanács: ha valakinek van otthon vaslábasa, akkor elő vele, mert abban lesz igazán jó! Ha nincs, akkor egy magasabb teflon is megteszi. Ugyanis az a lényeg, hogy az alja  odapiruljon,  a többi pedig kissé szottyos maradjon.


Hozzávalók:

jó kilónyi újkrumpli
2 zsenge répa
2-3 tv paprika
1 nagyobb fej zsenge hagyma
1 tömött csokor petrezselyemzöld
1 bő evőkanálnyi majoranna
só, őrölt bors, olaj



A hagymát laskára vágom, és kicsit megpárolom. A krumplit megsikálom vagy lekapargatom, és a megtisztított répával, paprikával együtt karikára vágva hozzáadom a hagymához. Sózom, frissen őrölt borssal, majorannával, illetve apróra vágott petrezselyemzölddel fűszerezem. Lefedem, és puhára párolom, néha finoman átkavarom. Mikor majdnem kész,  nagyobb lángra teszem, és hagyom az alját lepirulni. A végén még meglocsolom kevéske olajjal, és megszórom majorannával, de lehet friss petrezselyemzölddel is.



2012. június 16., szombat

Ecetes paprikasaláta


Igazi tradicionális magyar étel. Mivel eleink nyáron sem mellőzték a jó hagyományos fogásokat, kellett valami, ami bontja a zsírt. Kifejezetten meleg időkben ajánlott bográcsosok, sültek, pörköltek mellé. 


Hozzávalók:

3 közepes paradicsom
2 normál tv paprika
2 lilahagyma
fél-egész csípős zöld paprika
2 csapott evőkanál cukor
másfél-két evőkanál ecet (20 %-os)
só, olaj

A paprikát kicsumázom, és a paradicsommal együtt vékonyabb karikára vágom. A hagymát kettészelem, majd felcsíkozom, és az egészet lesózom. A marinádhoz a cukort elkeverem az ecettel, majd felöntöm olyan három deci vízzel. A zöldségekre öntöm, kicsit összekeverem, és hűtőbe teszem, hogy jól összeérjenek az ízek. Lehet még rá kevés olajat önteni, snidlinggel megszórni és a paprikákat is vegyesebben összeállítani, pl. sárga, zöld, piros kaliforniai paprikát vagy paradicsompaprikát adni hozzá. Színesebb, változatosabb saláta lesz belőle.

2012. június 12., kedd

Kapros-juhtúrós pogácsa


Nagyon könnyű tésztájú pogácsa, és rengeteg lesz belőle. Veszélyes, mert melegen annyira eteti magát, hogy az ember már csak azt veszi észre, pukkadásig telt. Pici mérettel szúrtam ki, és így nagyon munkás. Ezt a méretet viszont csakis gyakorlottabb pogácsa készítőknek javaslom, kezdők inkább nagyobbat válasszanak. Nemcsak a mívesség miatt, hanem nagyon könnyen ki lehet szárítani. Épp csak aranysárgán jó a sajt rajta, és akkor hidegen is megőrzi ezt a könnyedségét. A megmaradt tésztát kicsit újra gyúrom, nyújtom és megint kiszaggatom.


Hozzávalók:
65 dkg liszt
25 dkg margarin 
25 dkg juhtúró
1 egész tojás + 1 sárgája (apróból 1 egész+ 2 sárgája)
1 kis doboz tejföl
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 jó nagy csokor kapor
1,5 dkg só
10-15 dkg reszelt sajt a tetejére


Amíg az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, addig a lisztet elkeverem a sóva,l elmorzsolom a felkockázott margarinnal, majd a juhtúróval és olyan kanálnyi vágott kaporral. A tojásokat elkeverem a tejföllel. Belezuttyantom a felfutott élesztővel egyetemben. Kidolgozom, és letakrava meleg helyen egy órát kelesztem. Addig lereszelem a sajtot és felaprítom a kapor maradékát. 
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom. Megszórom a kapor felével, majd középre hajtom balról. Jobbról ráhajtom a másik felét, aztán alulról fel, majd a tetejét rá. Egy gömbölyű kis tésztát kapok, amit tíz percig pihentetek. Újra kinyújtom, kaprozom, hajtom, pihentetem. Jó centi vastagra nyújtom, megszórom sajttal. Három centis szaggatóval kiszúrom - közben kiszórt lisztbe mártom a szaggatót, hogy ne ragadjon. ( Nyújtófával enyhén át lehet menni a tetején, hogy a sajt jobban rajta maradjon.) Két tenyerem éle közé fogva megsodorgatom. Vékony kis gombák lesznek, de majd sülés közben megdagadnak. Sütőpapíros tepsire teszem őket, és 180 fokra előmelegített sütőben, a sajt könnyű barnulásáig sütöm - 10-12 perc. Vigyázni kell, mert a vége már gyorsan pirul. Rácsra teszem hűlni.




Elkészítette még:  Zsanuária

Kolbászos pizza


Szeretem a pizzát. Ha összeillő hozzávalók kerülnek rá klassz kis univerzális kaja. Egy jó film elé leülni vele nem ördögtől való cselekedet, sőt! Én a vékony tésztát preferálom finoman rétegezett feltéttel. Most egy teljesen klasszikusat hoztam, viszont talán az egyik legkedveltebbet.


Hozzávalók (2 pizzára):

pizzatészta - elkészítés lásd itt!

20 dkg vastagkolbász finomra szeletelve
2 fej hagyma
6 szelet bacon
20 dkg reszelt trappista
2 kisebb  vagy egy nagyobb csípőspaprika, zöld
kakukkfű vagy oregánó
olaj

másfél dl paradicsomlé
1 kis fej hagyma
1 darabka zeller
kakukkfű vagy oregánó
só, cukor


Amíg kel a pizzatészta elkészítem az öntetet. Megtisztítom a hagymát és a zellert. Egy pici edénybe öntöm a paradicsomlevet, majd hozzáteszem a zöldségeket, sót, kevés cukrot és a fűszert, löttynyi vizet, és olyan fél óra alatt összerottyantom. Próbáltam ketchupot kenni saját készítmény helyett, de egyszerűen túl sok. Igazán nem nagy munka, de megéri, mert harmonikusabbak lesznek az ízek.
Előkészítem a hozzávalókat. A hagymát, paprikát felszelem. Ha a kolbász nem szeletelt - praktikusabb - azt is. A bacont kettévágom. Mikor megkelt a tészta peremet hagyva formára gyömködöm. Egyszerűen az ujjamra engedek egy kevés olajat, és végigkenem vele a tészta szélét. Kanállal vagy ecsettel rákenem paradicsomszószt. Nem kell túl sok, de legyen rajta. Fogom a kolbászt és nem szorosan, köralakban lerakom. A külső széléről kezdem, és úgy haladok a  beseje felé. Aztán jön pár szelet hagyma, de csak oda, ahol nincs kolbász. Rá újra kevés sajt, pici só. Aztán elszórom a paprika felét. Újra egy réteg kolbász a kimaradt körökbe, rá kevés sajt, aztán hagyma és paprika. A tetején elrendezem a baconöket, majd megszórom a maradék sajttal és kakukkfűvel. Közepesen meleg sütőbe teszem, pirosodásig sütöm.

2012. június 11., hétfő

Grahamlisztes kifli



Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg graham liszt
2,5 dl tej
2 dkg friss élesztő vagy 7 gr száraz
1 teáskanál (barna)cukor
0,5-1 dl tej
2 teáskanál só

Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt nem túl ragacsos észtává gyúrom. Ezért csak fokozatosan adom hozzá a tejet. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztem. Kézzel kicsit átgyúrom és rudat formázok belőle, amit előbb félbe, aztán azt is félbe, és újra ketté vágom. Így lesz nyolc darab belőle. Egyenként gombócokká formálom (nagyjából, nem kell tökéletes), és olyan fél centi vastag körökké nyújtom. Feltekerem, és kifli formára hajlítom. Szilikonos lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, és még fél órát kelni hagyom. 200 fokra állítom a sütőt, beleteszem a kifliket (a sütővel melegszenek fel), és 25-30 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha megpirultak. Sütőrácson hagyom kihűlni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...