Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárga
20 dkg tejföl
2,5 dkg élesztő
bő két kávéskanál só
Töltelék:
50 dkg darálthús
3-4 db krumpli nyersen lereszelve
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 csokor petrezselyem
só, bors
fűszerek ízlés szerint (én provence-i fűszerkeveréket használtam)
Először a tölteléket készítem el, mert hűlnie kell. Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon lepirítom. Hozzáadom a húst, és fehéredésit hevítem. Belereszelem a krumplikat, belenyomom a fokhagymát, sózom, fűszerezem, és megszórom a felaprított petrezselyemzölddel. Addig főzöm, amíg a víz majdnem eltűnik alóla. Ha legalább langyosra hűlt, elkeverem benne a tojásokat.
A tejfölt meglangyosítom, kicsi sót adok hozzá és egy teáskanálnyi cukrot. Jól elkeverem. Belemorzsolom az élesztőt, és meleg, védett helyen felfuttatom. A lisztet elkeverem a sóval, elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a tojást és a felfutott élesztőt. Jól kigyúrom, majd folpackba csomagolva fél órára hűtőbe teszem.
A tésztának kicsit több mint felét levágom, és a tál formájára nyújtom. (Én 20x30 centis kerámiát használtam.) Pár centi kell, hogy kiemelkedjen az aljától mert majd a rácsra kell hajtani. Eloszlatom a tölteléket, majd a maradék, kinyújtott tésztából csíkokat vágok, és berácsozom vele. A széleket ráhajtom, és kissé felvert tojással lekenem. Előmelegített, 175 fokos (3-as gáz) sütőbe teszem, és lassan, kb. egy óra alatt megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése