Levesek

2012. március 11., vasárnap

Körömpörkölt


Pörköltek között talán a legnagyobb kedvenc. Azt hiszem ez is olyan vízválasztó étel, aki odavan érte az nagyon, aki meg nem, az egyáltalán nem is fogyasztja. Kétféleképpen szoktam készíteni: hagyományosan, és egy kissé pikánsabb módon. Ez az utóbbi változat. 


Hozzávalók:

3 köröm (darabolva)
1 nagyobb fej hagyma
2 paradicsom vagy 1 dl paradicsomlé
1 zöld paprika
1 evőkanál fűszerpaprika
fél tubus Piros Arany (nagy)
1 kis doboz tejföl vagy 1 dl tejszín
2 x 1 teáskanál majoranna
1 citrom leve
5-6 szem fekete bors
5-6 szem közepes krumpli
1 csapott evőkanál liszt
só, olaj

A körmöket beáztatom pár percre, majd jól lecsöpögtetem. Addig kevéske olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Nagy lángra veszem, beleteszem a körmöt, és pár percig ahol csak tudom jól átblansolom. Belenyomom a paprikakrémet, a fűszerpaprikát és azokkal is átforgatom. Felöntöm a paradicsommal, hozzáteszem a paprikát, majorannát, borsot, sózom, felöntöm addig, amíg épp csak ellepi. Fedőt rá és visszaveszem takarékra. Mikor már majdnem puha, kockára vágom a krumplikat és azt is beledobom. Ha kell, utánsózom. Ha puha a köröm és a krumpli is, beleszórom a maradék egy teáskanál majorannát. A tejfölt vagy  tejszínt csomómentesre keverem a liszttel, teszek pár kanállal a pörköltszaftból, és beleöntve kicsit besűrítem vele. Végül beefacsarom a citrom levét. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése