2012. október 21., vasárnap

Magokkal rántott ponty petrezselymes burgonyával




Hozzávalók:

50 dkg ponty karéj
liszt
tojás
zsemlemorzsa
lenmag, szezámmag
só, olaj

60-70 dkg burgonya
1-2 gerezd fokhagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
olaj, só

A halat besózom, és egy órára állni hagyom. A tojást felverem és sózom, a prézlibe belekeverem a magokat. Lisztbe, tojásba, és morzsába forgatom a pontyot, majd annyi olajat hevítek, ami félig ellepi. Óvatosan belehelyezem őket, és mindkét oldalát pirosra sütöm.
A krumplit felkockázom, és sós, fokhagymás vízben megfőzöm. Leszűröm. Kevés olajat hevítek és abba teszem vissza. Megszórom aprított zölddel, és átforgatom. A végén vajat darabolok rá, és egy-két perc alatt áthevítem vele.

2012. október 17., szerda

Sajtos crostini bazsalikomos paradicsommal



Fáradtan és éhesen estem haza. Se kedvem se energiám főzöcskézni. Mi van itthon, gyorsan kaja kellett, ami nem terhel le, és még finom is. Jólesett.


Hozzávalók:

1 mini baguette
pár kanál (oliva)olaj 
10 dkg erősebb ízű sajt (nálam karaván)

4-5 paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
1/2-1 citrom leve
só, olaj
szép adag bazsalikom


A baguette-et centi vastag karikákra szelem. Sütőben enyhén lepirítom. Sózom és meglocsolom olajjal. Jól megtömöm sajttal, és ráolvasztom. (Nem kell ropogósra sütni, mert a kenyér túlsül.)
A paradicsomot felkarikázom. Rávágom a fokhagymát. Sózom, meglocsolom citrommal, megszórom a felaprított bazsalikommal. Annyi vizet öntök rá, hogy kissé kilátszon a paradicsom. Megöntözöm olajjal, és jól összekeverem. A kész crostini mellé tálalom.


2012. október 12., péntek

Mézes-mustáros csirkemell



Hozzávalók:

2 nagyobb csirkemell
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 bő evőkanál (virág)méz
1 deci tejszín
1 evőkanál mustár
1-2 csipet curry
pár tekerés bors
só, olaj
1 csapott kávéskanál étkezési keményítő

A hagymát egész vékonyra szelem, és kissé lepirítom. A csirkemelből érméket vágok. Hozzáteszem a kész hagymához, és mindkét oldalán megblansolom, sózom. Hozzáteszem a pépes fokhagymát, a mézet és curryt. Rákaramellizálom a húsra. Akkor beledobom a mustárt, tekerek rá borsot. Felöntöm decinyi vízzel és a tejszínnel. Kissé kiforralom. A keményítőt pici vízzel elkeverem, majd a nem túl forró mártásba csurgatom, és selymes állagúvá sűrítem. Rizst adok hozzá.


2012. szeptember 29., szombat

Magvas császárzsemle


Jó régen nem sütöttem semmit, amit gyurmászni kéne. Kicsit kísérleteztem ma az anyagokkal, mert mindig olyat szeretnék, ami belül könnyed, kívül enyhén roppanós. Na ez nem az. Ehető, de messze nem az a minőség amire vágyom. (Sóval nem spórolni, mert rém ízetlen lesz!)



Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 dkg graham liszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1 jó kávéskanál só
2,5 dl langymeleg víz
1 evőkanál lenmag
1 teáskanál szezámmag


Először az élesztőt morzsolom a tálba. Kevés vízben feloldom, majd a többit is hozzáöntöm. Belemérem a többi hozzávalót, és jól kigyúrom. Letakarva 30 percet kelesztem. Begyújtom a sütöt 200-220 fokra, melegedjen, míg formázom a zsemléket. 
Enyhén lisztezett felütre húzom a tésztát. Egy vaskos pizzává nyomom. Középen kettévágom, majd mintha igazi pizzát szelnék, 3-3 részre vágom (szóval 6 "pizza szeletet" kapok). Úgy formázom gömbbé a két kezemmel, hogy folytonosan körbehaladva belűlről kifelé alágyömöszölöm a széleit. A munkafelületre téve lapos kerekké nyomkodom, a széleket a tenyerem külső éleivel egyenletessé formázom. Akkor egy kanál élével középről kifelé 5 félkörívet nyomok. Sütőpapíros lemezre teszem. Megkenem egy kis vízzel, megszórom magokkal, és újra 10 percet hagyom kelni. 15 perc alatt enyhén piroskásra sütöm. Rácsra teszem hűlni.



2012. szeptember 28., péntek

Almaszósz


Mint látszik mostanában az egyszerűbb kajákra bukom. Igazság annyi, hogy se időm, se kedvem "értelmeset" főzni. Persze ezeknek is megvan a maguk szépsége...



Hozzávalók (kisebb adagra):

3 alma
1 karika citrom
negyed citrom leve
2-3 csipet só
3 kanál cukor
darabka fahéj
decinyi tejszín
olaj, liszt

Az almákat nagyjából meghámozom, csumázom, és "felkockázom". Annyi vízzel öntöm fel, amennyi háromnegyedig ellepi. Sózom (ez kell, hogy kihozza az ízeket, nélküle lapos), cukrozom, hozzáteszem a fahéjat, citromot és a levét. Pár perc alatt felfőzöm. Ha puha az alma, beleöntöm a tejszínt és kanálnyi lisztet kevés olajjal elkeverve besűrítem. Ha kell utánízesítem. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...