2012. szeptember 21., péntek

Paradicsomleves húsgombóccal



Kicsit macerás. Mert. Mert marhával az igazi, de annak van egy kevésbé jó tulajdonsága. Vagy hirtelen, kevés ideig készíti az ember, és akkor puha marad, vagy (pl. pörkölt, gombóc) emberesen nekiáll, és akkor jó időbe telik mire elkészül. Ma arra a következtetésre jutottam, hogy ezt úgy lehet megelőzni, ha a rizst teljesen előfőzöm, a hagymát pedig lereszelem vagy extra apróra vágom (esetleg hagymakrém). Ha így gyúrom össze, és olyan 8-10 perc alatt fedő alatt hirtelen átpárolom, vajpuha marad. Ez Csak marhára áll, a többi húst nyugodtan lehet szokás szerint készíteni.  


Hozzávalók

A gombóchoz:

25 dkg darált marhahús
1 jó dl rizs
1 fej hagyma
1 tojás
1 csapott evőkanál bazsalikom
pár tekerés frissen őrölt bors egy jó teáskanál só
+ 1 teáskanál vegeta és só a főzővízbe

A szószhoz:

500 gr paradicsomlé
1 fej hagyma
1 kis darabka zeller
1 csapott evőkanál bazsalikom
kb. 1 bő evőkanál só és 4-5 evőkanál cukor
+1 evőkanál liszt és 2-3 evőkanál olaj a rántáshoz

A rizst előfőzöm, leszűröm, hideg vízzel átmosva kissá lehűtöm. Hozzákeverem a húshoz, ahogy a (nagy lyukon) lereszelt hagymát, tojást és a fűszereket is. Vizes kézzel gombócokat formázok belőle, majd olyan másfél-két liternyi sózott, vegetázott, forrásban lévő vízbe teszem. Közepes lángra véve, fedő alatt kb. 8-10 perc alatt készre főzöm. Midig van egy kisebb utója gombóc a végéről, azt kiveszem, kettészelem és megnézem kész-e? Ha nem, még kicsit főzöm.
Amikor a gombócoknak felteszem a vizet, akkor egy lábasba öntöm a paradicsomlevet. Hozzáteszem a hagymát, zellert, sót, cukrot. Lefedem és hagyom főni.
Mikor a gombóc kész, kiszedem, és félreteszem. A főzőléből  jó 5 decit átmerek a paradicsomba. Akkor zárom el, mikor a hagyma megfőtt. Ekkor lisztből, olajból rántást készítek és besűrítem vele a lét. Beleszórom a bazsalikomot, és ha kell utánízesítem. Belepakolom a gombócokat is. (A zöldségeket benne lehet hagyni teljes hűlésig, és csak akkor, illetve tálalásnál kiszedni.)


2012. szeptember 18., kedd

Almás-fahéjas palacsinta



Hozzávalók:

Tésztához:

20 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 dl víz
1-1 csipet só és cukor
olaj
3 kisebb, savanykás alma


Szóráshoz:

1 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliáscukor
1 csésze porcukor
+ egy kis extra porcukor a legtetejére

olaj a sütéshez

A lisztet, tojást, olajat, sót, cukrot kevés vízzel símára keverem, majd lassan felengedem a maradék folyadékkal. Legalább egy órára hűtőbe teszem. Mielőtt sütni kezdeném, meghámozom az almákat, és a nagyobb lyukat véve belereszelem. Elkeverem. Egy nagyobb teflont csapott evőkanálnyi olajjal jól felhevítek. Belemerek egy merőkanál tésztát, majd mindkét oldalon kisütöm. Tálalásnál háromszögbe hajtom és megszórom vaníliáscukor, porcukor és fahéj keverékével. A hatás kedvéért még egy kis  porcukrot szórok a legtetejére.



2012. szeptember 14., péntek

Rozmaringos-gombás spagetti


Többnyire petrezselyemzölddel kapcsolják össze a gombát, gombaszószt, pedig...rozmaringgal talán még jobb! Illetve ehhez a tésztához, natúron elkészítve tuti!:))


Hozzávalók:

20-25 dkg spagetti (itt DW)
50 dkg csiperke
2 közepes fej hagyma
2-3 ág rozmaring
só, olaj, bors

A spagettit kifőzöm, leszűröm. A hagymát felkockázom, és olajon megpárolom. Hozzádobom a (lehetőleg) szárastól felszeletelt gombát. Sózom, borsozom. Ha félig kész, belevágom a rozmaringlevelek felét. Nem teszem vissza a fedőt, hagyom elfőni a levét. Mielőtt elzárnám, beleforgatom a megmaradt fűszert. Összekeverem a spagettivel.

2012. szeptember 2., vasárnap

Lencsefőzelék



Hozzávalók:

20 dkg lencse
2 gerezd fokhagyma vagy 1 fej hagyma
1-2 db babérlevél
1 púpos evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj

A lencsét átválogatom, és párszor jól átmosom, majd olyan háromszoros vízzel felengedem. Lehet beáztatni előző este, de én melegében szoktam feltenni.

Beledobom a megpucolt hagymát vagy fokhagymát, babérlevelet, és bőven sózom, mert a lencse megkívánja. Puhára főzöm.

Lisztből, olajból rántást készítek, és besűrítem vele. 


2012. augusztus 29., szerda

Csülök lecsóágyon sütve



Hozzávalók:
        
1 hátsó csülök kicsontozva
6 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evőkanál kömény
olyan teáskanálnyi só

80 dkg - 1 kg krumpli
40-50 dkg paradicsom
2 db tv paprika
3 közepes fej hagyma
pár vékonyabban szelt füstölt szalonna
kevéske zsír vagy olaj


A csülök bőrös részét beírdalom, és jól bedörzsölöm a sóval, préselt fokhagymával, köménnyel. Összetekerem, majd egy sütő-vagy fagyizacsiba helyezve egy órára hűtőbe teszem érni. (Ezt akár reggel vagy előző este is megtehetjük.)

Bekapcsolom a sütőt és közepes hőre állítom.

Akkora serpenyőbe amibe a hús belefér kevés olajat vagy zsírt hevítek, és bőrös felével lefelé beleteszem a csülköt. Pörcösre lekapatom a felszínét, ez olyan 3 perc. Megfordítom és a másik oldalát is kissé elősütöm amíg a garnírungot készítem.

A sütőedényt lehelletnyit kizsírozom, és lazán ráfektetem a szalonnákat. Vastagabb karikára vágott krumplit terítek rá. Sózom - ahogy mindegyik réteget majd. Arra jön a karikára vágott hagyma, a hosszában felvágott paprika és a cikkezett paradicsom. Végül bőrös felével felfelé ráteszem a csülköt. 

Jól átfóliázom, majd a meleg sütőbe helyezem. Közepesen hagyom még bő fél órán keresztül, aztán visszavaszem kissé. Még másfél-két órát sütöm. Leveszem róla a fóliát. A felgyűlt szaft nagy részét kanállal vagy merőkanállal leszedem,é majd újra magasabb hőfokra véve hagyom, hogy a víz nagy része kipárologjon a zöldségek alól, és a bőre újból pörcösre süljön - mivel a gőzben megpuhul addigra.Időközben meglocsolgatom, készre sütöm.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...