2012. szeptember 18., kedd

Almás-fahéjas palacsinta



Hozzávalók:

Tésztához:

20 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 dl víz
1-1 csipet só és cukor
olaj
3 kisebb, savanykás alma


Szóráshoz:

1 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliáscukor
1 csésze porcukor
+ egy kis extra porcukor a legtetejére

olaj a sütéshez

A lisztet, tojást, olajat, sót, cukrot kevés vízzel símára keverem, majd lassan felengedem a maradék folyadékkal. Legalább egy órára hűtőbe teszem. Mielőtt sütni kezdeném, meghámozom az almákat, és a nagyobb lyukat véve belereszelem. Elkeverem. Egy nagyobb teflont csapott evőkanálnyi olajjal jól felhevítek. Belemerek egy merőkanál tésztát, majd mindkét oldalon kisütöm. Tálalásnál háromszögbe hajtom és megszórom vaníliáscukor, porcukor és fahéj keverékével. A hatás kedvéért még egy kis  porcukrot szórok a legtetejére.



2012. szeptember 14., péntek

Rozmaringos-gombás spagetti


Többnyire petrezselyemzölddel kapcsolják össze a gombát, gombaszószt, pedig...rozmaringgal talán még jobb! Illetve ehhez a tésztához, natúron elkészítve tuti!:))


Hozzávalók:

20-25 dkg spagetti (itt DW)
50 dkg csiperke
2 közepes fej hagyma
2-3 ág rozmaring
só, olaj, bors

A spagettit kifőzöm, leszűröm. A hagymát felkockázom, és olajon megpárolom. Hozzádobom a (lehetőleg) szárastól felszeletelt gombát. Sózom, borsozom. Ha félig kész, belevágom a rozmaringlevelek felét. Nem teszem vissza a fedőt, hagyom elfőni a levét. Mielőtt elzárnám, beleforgatom a megmaradt fűszert. Összekeverem a spagettivel.

2012. szeptember 2., vasárnap

Lencsefőzelék



Hozzávalók:

20 dkg lencse
2 gerezd fokhagyma vagy 1 fej hagyma
1-2 db babérlevél
1 púpos evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj

A lencsét átválogatom, és párszor jól átmosom, majd olyan háromszoros vízzel felengedem. Lehet beáztatni előző este, de én melegében szoktam feltenni.

Beledobom a megpucolt hagymát vagy fokhagymát, babérlevelet, és bőven sózom, mert a lencse megkívánja. Puhára főzöm.

Lisztből, olajból rántást készítek, és besűrítem vele. 


2012. augusztus 29., szerda

Csülök lecsóágyon sütve



Hozzávalók:
        
1 hátsó csülök kicsontozva
6 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evőkanál kömény
olyan teáskanálnyi só

80 dkg - 1 kg krumpli
40-50 dkg paradicsom
2 db tv paprika
3 közepes fej hagyma
pár vékonyabban szelt füstölt szalonna
kevéske zsír vagy olaj


A csülök bőrös részét beírdalom, és jól bedörzsölöm a sóval, préselt fokhagymával, köménnyel. Összetekerem, majd egy sütő-vagy fagyizacsiba helyezve egy órára hűtőbe teszem érni. (Ezt akár reggel vagy előző este is megtehetjük.)

Bekapcsolom a sütőt és közepes hőre állítom.

Akkora serpenyőbe amibe a hús belefér kevés olajat vagy zsírt hevítek, és bőrös felével lefelé beleteszem a csülköt. Pörcösre lekapatom a felszínét, ez olyan 3 perc. Megfordítom és a másik oldalát is kissé elősütöm amíg a garnírungot készítem.

A sütőedényt lehelletnyit kizsírozom, és lazán ráfektetem a szalonnákat. Vastagabb karikára vágott krumplit terítek rá. Sózom - ahogy mindegyik réteget majd. Arra jön a karikára vágott hagyma, a hosszában felvágott paprika és a cikkezett paradicsom. Végül bőrös felével felfelé ráteszem a csülköt. 

Jól átfóliázom, majd a meleg sütőbe helyezem. Közepesen hagyom még bő fél órán keresztül, aztán visszavaszem kissé. Még másfél-két órát sütöm. Leveszem róla a fóliát. A felgyűlt szaft nagy részét kanállal vagy merőkanállal leszedem,é majd újra magasabb hőfokra véve hagyom, hogy a víz nagy része kipárologjon a zöldségek alól, és a bőre újból pörcösre süljön - mivel a gőzben megpuhul addigra.Időközben meglocsolgatom, készre sütöm.





Rántotta meglepetéssel



Szimpla ötlet, ha valaki szeret lágytojást tunkolni, de rántotát is enni. Egyben. Teljesen mindegy mit használunk hozzá - persze a tojás kivételéve. Lehet sonkát, gombát, zöldborsót, sajtot, szalonnát, és még ki tudja mi mindent. Lényeg a lényeg, először összehozom az alapot, nálam most hagyma és kolbász. De utána a tojást símán beleütöm - kettőt legalább -, nem pedig külön edényben felverem. Azt a sárgát, amit lágyan akarok hagyni azt nem bántom, a többit lazán elkeverem körülötte. Nem kell görcsölni, ahogy sül néha keverek rajta egyet. Ha friss a tojás egyben fog maradni. És már lehet is mártogatni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...