2012. augusztus 26., vasárnap

Szederlekvár



Lehet infantilis, de nekem a szederlekvárról mindig a "Szederkert" című animációs filmecske jut eszembe. Sajnos, ha jól tudom az eredeti könyvet nem fordították még le magyarra, így csak angol nyelven lehet hozzájutni. Aki ismeri azt hiszem megérti miért pont ez ugrik be. Tüneményes kis figurák a pici marcipánrózsaszín kezecskéikkel, fülecskéikkel, takaros ruhácskáikkal. 
Lekvárként a szeder kellemesen aromás, átszűrve, mixelve finoman selymes lekvárt kapunk.


Hozzávalók:

1,5 kg szeder
50 dkg cukor
25 dkg 2:1 befőzőcukor
1,5 nagyobb, levesebb citrom leve

A szedret a cukorral (a befőzőt még nem teszem bele) kisebb lángon felteszem főni. Másfél óra múlva botmixerrel pürésítem, belecsavarom a citromot. Tovább főzöm addig amíg jól bőrt nem kap. ( Ilyenkor már oda kell figyelni, hogy le ne süljön véletlen.) Akkor beleteszem a befőzőcukrot, olyan 10 percig tart amíg a zselatin feloldódik. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a kanálon már nem látni apró pöttyöket. Átszűröm, és kifőzött üvegekbe teszem.


2012. augusztus 23., csütörtök

Paradicsomos rizs




Egyszerű, könnyen összedobható, hidegen és melegen is fogyasztható. Magában és köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
2 dl rizs
1 közepes fej hagyma
1 evőkanál Piros Arany
1 kávéskanál kakukkfű
só, olaj

A paradicsomot kicsit bevágom, és forró vízbe teszem. 1-2 percig főzöm, amíg elkezd a héja leválni. Kiszedem, és ha már nem túl forró, lehúzom róla, kisebb kockákra vágom. A rizst jól átmosom, vízben hagyom. A hagymát felaprítom, és olajon megdinsztelem. Hozzáteszem a paradicsomot, sózom, kakukkfüvezem, félig megdinsztelem. Akkor belekeverem a lecsöpögtetett rizst és a pritamint, mégegyszer megsózom, majd felöntöm másfél-két deci vízzel. Akkor zárom el, amikor még van félujjnyi-ujjnyi szaft a tetején, hogy megszívhassa magát. Én legjobban másnap behűtve szeretem, plusz kevés olajat hozzákeverve.

2012. augusztus 22., szerda

Sztárgázsi egy éven át!





Szeretnél az Aldi háziasszonya lenni egy éven keresztül, mindezt sztárgázsiért? 
Augusztus 23-ától  verseny indul, melyben minden háziasszony kiprópálhatja magát. Három kategóriában lehet jelntkezni: Elfoglalt, Modern és Tradicionális. Akiben van tehát némi exhibicionizmus és még vetéledni is szeret, hajrá! 

Bővebben IDE kattintva olvashatsz róla! 

2012. augusztus 16., csütörtök

Málnalekvár


Nem vagyok nagy lekvárfogyasztó, viszont szeretem, ha kedvenceimből - narancs, málna, szeder, őszi - mindig van pár saját eltevés.



Hozzávalók (3 X 4 dl-es üveghez):

1 kg málna
30 dkg cukor
20 dkg 2:1 befőzőcukor

Az üvegeket és tetőket mosom, majd kifőzöm. A málnára öntöm a cukrot - a befőzőt még nem! -, elkeverem vele, és kis lángon olyan egy órát főzöm. Néha megkevergetem, hogy ne üljön le az aljára a cukor, és hogy a szemek is szétessenek. Mikor látom, hogy összeáll lassan, belemérem a befőzőt, és olyan 15-20 perc alatt készre főzöm. Üvegekbe töltöm, jól rácsavarom a tetejüket, és hagyom kihűlni.


2012. augusztus 14., kedd

Padlizsán rántva



Hozzávalók:

1-2 közepes padlizsán
liszt (nálam graham)
2 tojás
2-3 kanál tej
zsemlemorzsa
3-4 kanál szezámmag
só, olaj

A padlizsánt megmosom. Haját rajta hagyva centis karikákat vágok belőle, a tetejét és az alját kihagyva. Jól besózom, és olyan másfél órát állni hagyom. Elég sok levet ereszt, ezért szűrőbe teszem, és úgy hagyom sózódni, különben elázik. A tojásokat sózom, elkeverem a tejjel, a morzsát pedig a szezámmal. A padlizsánt lisztbe, majd tojásba, végül pedig morzsába forgatom. Közepesen forró olajba dobom, belül puhára, kívül pirosra sütöm. Nem árt konyhai törlőn lecsöpögtetni a felesleges zsírtól, mert a padlizsán előszeretettel szívja meg magát. Ha valaki graham vagy más sötétebb lisztet használna, számoljon vele, hogy a panír is sötétebb lesz kész állapotában.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...