2012. augusztus 2., csütörtök

Miért van a fagyasztott zöldségekben kevesebb szénhidrát?



Trükkös, ugye? Mivel jóideje böngészgetem a kalóriatáblázatot, feltűnt, hogy a fagyasztott zöldségekben kevesebb a szénhidrát. Persze nem azonos a százalék arány. Például a brokkoliban 2,1 gr. nyersen, 2,0 gr. fagyasztva (100 grammra). Cukkiniben 5,3 gr. nyersen, fagyasztva 1,4 gr. Krumpliban 20,0 gr. nyersen, kockaként fagyasztva csak 14,7 gr. Aztán persze leesett! Hiszen fagyasztva megnő a víztartalom, vagyis grammra több, de kiolvasztás után már veszít súlyából. A krumplinál vízzel együtt keményítő is távozik, ezért ott eleve nagyobb az arány. Különben aki már annyira elől tart Atkinsben, hogy valamennyi krumplit, rizst is ehet, van egy trükk arra, minél kevesebb szénhidrátot vigyen be a szervezetébe. A krumplit  apró kockákra vágni, és 5-6-szor bő vízben jól átmosni. A rizst is többször, alaposan átmosni. Nem nagy munka, de megéri. 

2012. augusztus 1., szerda

Kacsacomb ruccolával




A ruccolával vigyázat, nagyon vízválasztó étel, markáns ízekkel. Tehát aki még nem fogyasztott, óvatosan kóstolgassa! Aki meg nem szereti, fogyaszthatja más salátafajtával is.


Hozzávalók (1 személyre):

1 kacsacomb
1 evőkanál kacsazsír
só, bors, majoranna

4-5 dkg ruccola saláta
fél citrom leve
1 édeske
1 teáskanál olivaolaj
1-2 csipet chili pehely
pici só

A combot bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával, majd bőrével lefelé forró, kacsazsíros serpenyőbe teszem. Egy-két perc alatt jól lepirítom, majd megfordítom és kevés vizet aláöntve, lefedve kis lángon átpárolom - kb. 20 perc. Ha puha, mindkét oldalán újra lepirítom. 
A citromlevet, sót, édeskét, chilit, olivaolajat fél deci vízben elkverem. Meglocsolom vele a salátát, és a comb mellé tálalom.

2012. július 25., szerda

Bundás alma


Az igazi persze rétesalmából készül, de nekem annyi almám gyűlt össze az itt-ott vásárlásokból, hogy kell velük valamit kezdenem. Ha rétesalmából készítjük, vegyünk többet a hozzávalókból is. Lehet palacsintatésztába is forgatni, de én így szoktam meg, és szerintem jóval szaftosabb...na meg zsírosabb.))


Hozzávalók:

3 alma - nálam most idared 
3 tojás
liszt
15 dekányi porcukor
1  bő teáskanál fahéj
1 zacskó vaníliáscukor
só, olaj

Az almákat nagyjából lehámozom, majd centi vastagra szelem. Óvatosan kivágom a magházát. Lisztbe, aztán kevés sóval felvert tojásba forgatom. Felforrósított olajba teszem, és mindre locsolok még egy keveset a tojásból. Közepes lángon pirosra sütöm. Puhának kell lenni belül az almának, de nem muszáj trottyosra "főzni". 
A porcukrot egy tálkában elkeverem a fahéjjal, vaníliáscukorral. Ebbe forgatom a kész almákat. Tányérra teszem, ha marad pici cukor, még rászórom.


2012. július 24., kedd

Kókuszkocka



Hozzávalók:

20 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál méz 
5 dkg vaj 
30 dkg liszt 
2 dl tej 
1 teáskanál szódabikarbóna

20 dkg vaj 
20 dkg cukor 
4 evőkanál kakaó 
6 evőkanál tej 
1 evőkanál rum
10 dkg kókuszreszelék 
pár szeletelt mandula - elhagyható

A tojásokat jól elkeverem a cukorral, mézzel és a vajjal. A szódabikarbónát  elegyítem a liszttel, majd a tejjel együtt a vajas krémbe dolgozom. 30 x 40 -es tepsit kivajazok. Beleöntöm a masszát és közepes lángon 20 perc alatt késztre sütöm. A mázhoz a  tejet és a vajat, kakaót cukrot összeolvasztom, rummal ízesítem. Ha a tészta kihűlt felvágom, és a még langyos kakaóba mártom, majd kókuszba forgatom. A tetejükbe szeletelt mandulát dugok.

Forrás: Aleda konyhája

2012. július 21., szombat

Töklecsó kaporral



Nyarak nagy slágere a lecsó. És mivel a magyar egy elég leleményes nép, tenger variációt talál ki változatossá tételére. Erre Citromhabnál bukkantam. Picit átalakítottam a magam szájíze szerint, patiszonból, megbolondítva egy kis kaporral, tejföllel, na és persze édes-savanyú ízvilággal. Ehető magában vagy egy szép szelet kenyérrel, de ugyanúgy jó köretként is, pl. fasírozottak mellé. Süthető a tetejére akár pár karika kolbász, no meg mini szalonnataréj is.


Hozzávalók:

1 közepes patiszon
5 közepes paradicsom
1 paradicsom paprika
1 tv paprika
1 hagyma
1 csomó kapor
só, cukor
1 kis doboz tejföl

A hagymát apróra vágom és megpárolom. A patiszont meghámozom, majd - a belét kikaparva - csíkokra vágom. Így teszek a paprikákkal is, a paradicsomot pedig negyedelem. Beleteszem a kész hagymába, sózom. A kaprot apróra vágva hozzászórom. Ilyenkor nyugodta hozzá lehet adni a kapor szárát is. Jó félig puhára főzöm a lecsót, majd a fedőt levéve jó sűrűre összerottyantom - kaporszárakat kiveszem. Vigyázni kell, le ne égjen! Mikor majdnem kész, megcukrozom, hogy azzal is kissé átkaramellizálódjon. Ehhez az ételhez bővel használok olajat, hogy legyen tartalma, selymessége. Ha beköszön a lecsópaprika szezon, tv paprika helyett inkább azt használjuk. 
Tálalásnál meglocsolom tejföllel és megszórom kaporral.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...