2012. július 24., kedd

Kókuszkocka



Hozzávalók:

20 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál méz 
5 dkg vaj 
30 dkg liszt 
2 dl tej 
1 teáskanál szódabikarbóna

20 dkg vaj 
20 dkg cukor 
4 evőkanál kakaó 
6 evőkanál tej 
1 evőkanál rum
10 dkg kókuszreszelék 
pár szeletelt mandula - elhagyható

A tojásokat jól elkeverem a cukorral, mézzel és a vajjal. A szódabikarbónát  elegyítem a liszttel, majd a tejjel együtt a vajas krémbe dolgozom. 30 x 40 -es tepsit kivajazok. Beleöntöm a masszát és közepes lángon 20 perc alatt késztre sütöm. A mázhoz a  tejet és a vajat, kakaót cukrot összeolvasztom, rummal ízesítem. Ha a tészta kihűlt felvágom, és a még langyos kakaóba mártom, majd kókuszba forgatom. A tetejükbe szeletelt mandulát dugok.

Forrás: Aleda konyhája

2012. július 21., szombat

Töklecsó kaporral



Nyarak nagy slágere a lecsó. És mivel a magyar egy elég leleményes nép, tenger variációt talál ki változatossá tételére. Erre Citromhabnál bukkantam. Picit átalakítottam a magam szájíze szerint, patiszonból, megbolondítva egy kis kaporral, tejföllel, na és persze édes-savanyú ízvilággal. Ehető magában vagy egy szép szelet kenyérrel, de ugyanúgy jó köretként is, pl. fasírozottak mellé. Süthető a tetejére akár pár karika kolbász, no meg mini szalonnataréj is.


Hozzávalók:

1 közepes patiszon
5 közepes paradicsom
1 paradicsom paprika
1 tv paprika
1 hagyma
1 csomó kapor
só, cukor
1 kis doboz tejföl

A hagymát apróra vágom és megpárolom. A patiszont meghámozom, majd - a belét kikaparva - csíkokra vágom. Így teszek a paprikákkal is, a paradicsomot pedig negyedelem. Beleteszem a kész hagymába, sózom. A kaprot apróra vágva hozzászórom. Ilyenkor nyugodta hozzá lehet adni a kapor szárát is. Jó félig puhára főzöm a lecsót, majd a fedőt levéve jó sűrűre összerottyantom - kaporszárakat kiveszem. Vigyázni kell, le ne égjen! Mikor majdnem kész, megcukrozom, hogy azzal is kissé átkaramellizálódjon. Ehhez az ételhez bővel használok olajat, hogy legyen tartalma, selymessége. Ha beköszön a lecsópaprika szezon, tv paprika helyett inkább azt használjuk. 
Tálalásnál meglocsolom tejföllel és megszórom kaporral.

2012. július 19., csütörtök

Triplán sajtos mini croissant



Végülis duplán-triplán sajtos, mert háromféle sajtot használok három helyen. A tészta közé azért szórok parmezánt, mert jó intenzív az íze, a karaván meg  nemcsak füstölt, hanem egyben is marad sütésnél és nem folyik annyira szét, a trappista pedig jól pirul. Vajjal csak azért kenem meg, mert azért a bolti legtöbbször szárazabb, mint házilag készített rokona, ám ha valaki jófélét szerez be el is hagyhatja.


Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta
5-6 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán
5 dkg darabolt karaván
5 dkg reszelt trappista

A vajat felolvasztom. A kiengedett tésztát vékonyra nyújtom. Egy kenőecset segítségével megkenem vajjal (kb. felével). Megszórom parmezánnal. Összehajtom a tésztát és újra kinyújtom. Nagyjából 8x10 centis háromszögeket vágok, amiket szépen kihuzigatok. Formára darabolt karavánt  teszek a szélesebb végéhez. Lazán feltekerem, majd patkóvá hajtom, és a két végét összenyomom, hogy formára maradjon. Végül lekenem őket a megmaradt vajjal és  megszórom trappistával. Közepesre előmelegített sütőbe teszem, és  arany színűre sütöm őket. Túl sötétre nem érdemes hagyni, mert megkeseredhet a sajt. 

2012. július 15., vasárnap

Amúr fűszeresen zöldborsópürével




Hozzávalók:

amúr tetszés szerint - 0,5-1 kg
2-3 gerezd nagyobb fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
1 csapott kávéskanál bors
1 csésze kukorica keményítő - vagy bármilyen más
2 csésze liszt
olaj

45 dkg zöldborsó - 1 zacskó
0,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, vegeta

A halat besózom. A fokhagymát áttöröm és elkeverem az olajjal a fűszerekkel együtt. Ebbe megforgatom a halat, és hűtőbe teszem - edényestől - 1 órára érni. A lisztet elkeverem a keményítővel, kicsit sózom. Beleforgatom a halat és közepesen forró olajban kisütöm.
A borsót pici olajon megfuttatot fokhagymára teszem. Sózom, vegetázom és felöntöm olyan decinyi vízzel. Puhára főzöm, majd botmixerrel pürésítem. Beleöntöm a tejszínt, borsozom, szerecsendiózom.

2012. július 14., szombat

Rosztyóka leves gazdagon


Jóanyám egyik nagy kedvence, a neve pedig nem mást takar, mint egy egyszerű köménymagos levest (tót eredet). Jó gyomorbántalmakra, viszont akkor pőrén kell enni, a cicomát kéretik kifelejteni belőle! 


Hozzávalók:

1 jó teáskanál köménymag
1 jó teáskanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
4-6 szelet házi kolbász
3-4 tojás
1 jó evőkanál liszt
olaj,
2-3 szelet kenyér

A köménymagot 2-3 kanál olajon, közepes lángon kipattogtatom. Jobb rátenni a fedőt az edényre, mert valóban pattog! Viszont vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Leveszem a lángot, rádobom a lisztet, paprikát és lassan kezdem felönteni vízzel. Először csak olyan 2 decit öntök rá, símára keverem, és akkor öntöm fel nagyjából 5-6 deci vízzel. Beleteszem a kolbászt, majd egyenként merőkanállal beleengedem a tojásokat. Nem árt, ha jó meleg lébe engedem, mert így marad egyben. Még körülbelül 8 percig főzöm, amíg kész a tojás. 
Két szelet kenyeret kisebb kockákra vágok, és kevés olajon lepirítom őket. Tálalásnál szedek kolbászt és tojást is a tányérba, viszont praktikusabb, ha a zsemlekockákat mindenki maga teszi rá, nehogy szétázzon, ha esetleg túl forró a lé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...