2012. április 25., szerda

Medvehagymás kocka


Amikor megláttam őket Neánál, nyeltem nagyokat párszor, és eldöntöttem: na jó, akkor megcsinálom...van más választásom?. Aztán ma bele is csaptam a lecsóba. Úgy vártam, mint óvodás a Karácsonyt, hogy kész legyen. Forrón dobáltam egyik kezemből a másikba, aztán frissiben lapjaira szedve tömtem befelé. Fele annyit csináltam, de majd' kétszer annyi hagymát használtam fel. Nem voltak túl nagyok, úgyhogy ami a csomóban volt belekerült. Aki elmegy előttünk, azt hiszem most bőszen szaglászik a mindenhol szétáradó medvehagyma illat után.:-))


Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg Rama
10 dkg reszelt trappista (szerintem fele lehetne Cheddar vagy Karaván)
fél evőkanál só
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 kisebb tojás sárgája
1 kis doboz tejföl
5 dkg Trappista a tetejére
tojásfehérje megkenni
1 csomó medvehagyma apróra vágva

Az élesztőt langymeleg, cukrozott tejben felfuttatom. Addig a lisztet elkeverem a sóval, elmorzsolom a felkockázott margarinnal. Mélyedést csinálok a közepébe, belezuttyantom a tejfölt és a sárgákat, majd a sajtot, felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrom, gömbölyítem (nekem még vett fel lisztet), 20 percet letakarva kelesztem. Kinyújtom, és rákenem a hagyma felét. Balról behajtom középig, majd jobbról rá, hogy takarja. Aztán felülről hajtok, majd alulról.10 percet pihentetem, nyújtom és megint megkenem. Aztán újra összehajtom, és 10 percre békén hagyom. A sütőt 180 fokra előmelegítem. Mielőtt beteszem felkockázom (ha ragad a kés lisztezem az élét), megkenem a fehérjével és megszórom sajttal. Pirosodásig sütöm, olyan 15-20 percig.


2012. április 23., hétfő

Borsófőzelék rántott sajttal


Az egyik legjobb főzelék párosítás. Nagyon jól megy az édeskés borsóhoz a füstölt sajt íze és krémes állaga. Csakis Karavánt használok hozzá, hihetetlenül jó rántva. Ha valaki imádja a sajtokat és ezt a fajtát így még nem próbálta, feltétlen kóstolja meg!



Hozzávalók:

30 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
kb. 2 dl tej
3-4 dkg vaj
1 kanál liszt
só, vegeta cukor

fejenként 10-12 dkg karaván sajt
1-2 tojás
liszt, morzsa
olaj

Kevés vajat olvasztok és abban futtatom meg a préselt fokhagymát. Beleöntöm a borsót, sózom, vegetázom, picit cukrozom, majd felöntöm annyi vízzel, ami épp csak ellepi. Mikor puha hozzáadom az apróra vágott petrezselyemmel, és felöntöm a tejjel. Újra sózom, ha kell és cukrozom. A vajat felolvasztom, és a liszttel rántást készítek. Ezzel sűrítem be a főzeléket.
A sajtot centi vastagra vágom, és negyedelem. Megforgatom lisztben, tojásban és a morzsában, majd közepesen forró olajban kisütöm. Papíron leitatom a zsírt. (Nem kell dupla panír rá, de oda kell figyelni, hogy a sarkain biztos legyen bunda.)

2012. április 21., szombat

Tormakrémes és kőrözöttes sajttekercs


Ezt a variánst újra a diéta jegyében posztolom. Ugyanis itt mindkét fajta tekercs sovány termékekkel lett készítve, a tormás, túróval és nem besamel alapú főzött krémmel. Aki Atkins tipusú (lowcarb) diétát követ, talán leginkább nekik szól. De például, lehet használni "diéta-partikra" is, csak akkor kisebb darabokat vágnék, és finger foodként tálalnám. Leginkább a tégelyes túróval (pl. Bakony) szeretem készíteni, mert szebben összeáll.


Hozzávalók:

1 csomag nagyobb szeletelt sajt
1 kis tégelyes túró
fél doboz sovány tejföl
1 teáskanál reszelt torma
1 teáskanál Piros Arany
1 teáskanál kömény
1 kávéskanál mustár
fél fej hagyma

A túrót elkeverem a tejföllel. Két részre szedem. Az egyikbe tormát és sót keverek. A másikhoz apróra vágom a hagymát. Belekeverem a paprikakrémmel, köménnyel, mustárral egyetemben, sózom. A sajtokat kiterítem. Egyik felébe tormás, másikba kőrözöttes túrót teszek és feltekerem. Tetejükre is teszek belőle. Zöldpaprika és paradicsom darabkákkal díszítettem. Ha falatkának készítem, akkor dermedés után négy centis darabokra vágom.



2012. április 18., szerda

Rácponty hamisan



Hozzávalók (2 személyre):

másfél kilós ponty első negyede (ketté vágott halé)
5-6 szem közepes krumpli
másfél kis doboz tejföl
3-4 dkg vaj

A krumplit felkockázom, és sós vízben jó félig megfőzöm. A halat két centinként mélyen, hosszan beirdalom. Besózom. Egy laposabb jénait bőven kivajazok, és a kész krumplit ráhelyezem. Erre teszem a halat, amelynek irdalt részeibe vajat tömködök. Leöntöm tejföllel. Kicsit sózom, és ha marad vaj rámorzsolom. Közepesen meleg sütőbe - olyan 180 fok - teszem, és nagyjából háromnegyed óra alatt készre sütöm. Ha valaki inkább szalonna párti, vaj helyett használhat azt is. Akkor szeleteket fektetek a krumpli alá, és az irdalásokba is azt helyezek.



Szardíniakrém





Hozzávalók:

1 kis doboz szardínia
10 dkg puha vaj
1 evőkanál olaj
fél-egy citrom leve

A vajat sózom és habosra kikeverem. A szardíniát villával összetöröm, majd az olajával plusz étolajjal (vagy olivával), citromlével hozzáadom a vajhoz. Villával jól elkeverem, és  15-20 percre lefedve fagyasztóba teszem. Nem kell tömbbé fagynia, de legyen kemény kissé, mert a haldarabok úgy fognak szétomlani. Géppel újból jól kikeverem. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...