2012. április 18., szerda

Szardíniakrém





Hozzávalók:

1 kis doboz szardínia
10 dkg puha vaj
1 evőkanál olaj
fél-egy citrom leve

A vajat sózom és habosra kikeverem. A szardíniát villával összetöröm, majd az olajával plusz étolajjal (vagy olivával), citromlével hozzáadom a vajhoz. Villával jól elkeverem, és  15-20 percre lefedve fagyasztóba teszem. Nem kell tömbbé fagynia, de legyen kemény kissé, mert a haldarabok úgy fognak szétomlani. Géppel újból jól kikeverem. 

2012. április 17., kedd

Császárzsemle - keményítős


Néha a szükséggel jönnek a legjobb ötletek. Így ma is, amikor nekiálltam volna egy újabb adagnak, viszont liszt az épp csak lötyögött valamennyi a zacskó alján. Megoldás után kellett néznem. Szerencsémre mindig tartok itthon egy kis kukorica keményítőt. Gondoltam kipótlom vele a lisztet, belehalni csak nem fogok! Még élek. A zsemi pedig nem is lett olyan rossz. Kezdetben furcsa összeállítani, mert "nyikorog" a tészta, de mikor kezd eldolgozódni, nagyon kellemessé válik, mintha kenyérliszt lenne. Mikor pedig formázásra kerül a sor, annyira lágyan gyurmaszerűvé alakul, hogy az ember csak nyomkorászná és nyomkorászná. Ki fogom próbálni más péksüteményekben is, szerintem érdemes tenni hozzájuk.


Hozzávalók (8 darabhoz):

30 dkg liszt
15 dkg kukorica keményítő
2,5 dkg élesztő
bő 1 kávéskanál só
bő csipet cukor
3 dkg puhább vaj
2,5 dl langyos víz

A lisztet elkeverem a keményítővel, cukorral, sóval. Belemorzsolom az élesztőt és a vajat.  Beleöntök két decinyi vizet, a többit fokozatosan, ahogy felveszi. Jól kidagasztom, majd letakarva 30 percet kelesztem. Nyolc darabra osztom, gombócot formázok, majd koronggá nyomom. Egy kanál élével öt részre osztom szélforgó alakban -nem kell átvágni a tésztát. Sütőpapíros lemezre teszem, majd letakarva 20 percig kelesztem. Sütés előtt vízzel lekenem a tetejüket. Előmelegített sütőben 220 fokon olyan 10-15 perc alatt kisütöm.

Vaníliás tej



Filléres kis ötlet. A lényeg, ha vaníliarudat használunk, cukor készítésen kívül tejbe is tehetjük megmaradt szár részét. Kinyitás után egyszerűen csak beledobni a dobozba, és éjszakára állni hagyni. (Szerintem egyszerre felét is elég felhasználni.) Jó alap kakaónak, turmixnak, madártejnek, krémeknek, de aki lefekvés előtt szokott meginni egy pohárka langyos tejet - na és persze szereti a vaníliát -, nyugodtan kiprópálhatja. Sőt minő szentségtörés, de kávéba is remek! Én nagyon szeretem, jobban bejön, mint a kakaó, de többnyire síma vaníliáscukrot használok. Viszont, ha marad egy kis rúd, bűn kidobni! Többnyire kakaó, tejeskávé, csokistej, karamellástej él a köztudatban, de vaníliásan legalább olyan boldogsághormon felszabadító...ha nem még jobban! Azért ugye tudjuk, a vanília is afrodiziákum, nem csak a csokoládé.

2012. április 16., hétfő

Karaj sajtbundában



Hozzávalók (fejenként):

1-2 szelet karaj (lehet csirkemell vagy pulykamell is)
5-10 dkg finomra reszelt sajt (csakis pirulós sajt jó)
1 tojás
só, liszt, olaj

A húst kiklopfolom, lesózom, félreteszem 20-30 percre. A sajtot elkeverem egy kanálnyi liszttel, kicsit sózom. A húst előbb lisztbe forgatom, majd a felvert tojásba, végül a sajtkeverékbe. Kevés forróbb olajon hirtelen kisütöm. (Ha levált sajt gyűlne fel az olajban, villával összeszedem, hogy ne égjen meg.) Háztartási törlőn leitatom a felesleges zsírt. 


Sült keszeg



A keszeget olyan két milliméterenként, mélyen beirdalom, egész a csontig. Fontos, hogy a gerincrésznél a vastagabb húst valóban teljesen átvágjuk, mert ott találhatók a veszélyesebb Y (ipszilon alakú) szálkák. Átsózom kívül-belül, kissé belemasszírozva a húsba. Nagyságtól függően 20-30 percig állni hagyom, majd pirospaprikás, borsos lisztbe forgatom, és bő, közepesen forró zsiradékban átsütöm. Akkor jó, ha kívül ropogós, de a hús nem szárad ki. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...