2012. április 8., vasárnap

Canolli sajtból



Ha van édes kis semmiség, akkor ez amolyan "édes" kis sósság. Csakis frissen érdemes fogyasztani, mert idővel elveszti ropogós állagát. Nem írok külön receptet, mivel rém egyszerű darab. Pirulós sajt kell hozzá, a trappista teljesen optimális. Olyan nyolc dekából lesz két 15 centis roló. Egy nagyobb teflonserpenyőbe beleszórom kb. 7x12 centis négyzetben a sajtot és lepirítom. Távolságot kell hagyni, mert terülni fog. Ha piros, leveszem a tűzről, és a serpenyőben addig hagyom hűlni, amíg egy palacsintakéssel le nem tudom emelni. Akkor tányérra teszem, és ha már kezd merevedni,  feltekerem. Natúr vajkrémet, sajtkrémet kis sóval kikeverek, majd egy fagyasztózacsiba töltöm, aminek egyik sarkából egy centinyit levágok. Ebből nyomom bele az üregekbe. Persze lehet ízesített krémeket is használni, mindenkinek ízlése szerint. Bátrabbak kipróbálhatják édes krémsajttal is.



2012. április 7., szombat

Briós


Aki már evett valaha  házi brióst, bizonyára nem áll nála az utolsó sorban a péksütemények listáján. Édes, mosolygós csigácskák, kiváló hétvégi ébresztő a családnak egy jó tejeskávéval, kakaóval. Ez inkább próba adag, aki több főre készítené,  a dupláját vegye mindenből.  A jégcukorral óvatosan, mert előszeretettel potyorászik le a tetejéről evés közben. Ez szebb, a kristálycukor praktikusabb.


Hozzávalók (8 darabhoz):

25 dkg liszt
3 dkg vaj
2,2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
3 dkg cukor
fél kávéskanál só
1 tojás
1-2 csipet reszelt citromhéj
1 tojás sárgája a tetejére
jégcukor vagy kristálycukor megszórni

A lisztben elmorzsolom az élesztőt, hozzáteszem a cukrot, sót, tojást, citromhéjat, majd beleöntöm a tejet. Félig kidolgozom. Akkor beleteszem a puhább vajat, és pár perc alatt kidagasztom. Megszórom egy kevés liszttel, letakarom és meleg helyen 30 percet kelesztem. Enyhén lisztezett felületre húzom, és rudat formázok belőle. Középen kettévágom, aztán azt is középen, majd mégegyszer. Nyolc darabkát kapok belőle. Tenyerem közé fogom, és nudlit sodrok. Ha túl lisztes lenne, kis vízzel nedvesítem a tenyerem, ha meg tapad, kissé lisztezem. Csiga formában feltekerem. Én mindig nedvesebb tésztával dolgozok, így könnyebben összetapad. Sütőpapíros tepsire helyezem, megkenem kicsit vízzel, és még 30 percet kelesztem. Ezalatt előmelegítem a sütőt 175-180 fokra. Mielőtt betenném, megkenem  tojássárgával, és megszórom cukorral.  Olyan 15-20 perc alatt pirosra sülnek.


Sonkás pogácsa



Hozzávalók:

60 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg füstölt szalonna
20-25 dkg füstölt sonka
1 tojás + 1 sárgája
1 kis doboz tejföl
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kávéskanál só
1 kávéskanálnyi cukor
1 tojás sárgája a tetejére


A sonkát és a szalonnát ledarálom. Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. A vajat elmorzsolom a sózott liszttel. Hozzáadom a telföllel elkevert tojásokat, a darálékot és  a felfutott élesztőt. Jól összegyúrom és meleg helyen, letakarva egy órát kelesztem. Lisztezett felületen másfél centisre nyújtom. Beírdalom a tetejét, és 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom, kézzel utánformázom. Addig pihentetem, amíg a sütő 175 fokra előmelegszik. Akkor lekenem a sárgájával, és nagyjából 15-20 perc alatt arany színűre sütöm.


2012. április 6., péntek

Pulykacomb rolád vadasan


Ez a vadas-félék könnyedebb csoportjába tartozik. Se bor, se paradicsompüré nincs benne, viszont aki teltebb ízt szeretne elérni, nyugodtan tegyen bele fele bor, fele víz egyveleget a felöntésnél.



Hozzávalók:

2 nagyobb pulykacomb filé
2 fej hagyma
2 db répa
1 kisebb zeller
pár dekányi füstölt szalonna
2 kisebb csemegeuborka
fél-1 dl tejszín vagy tejföl
só, bors, mustár
pár csepp citromlé

A combot amennyire tudom szétnyitom,. Kettévágom és belső oldalán kissé kiklopfolom. Mindkét oldalán besózom. Belül megkenem mustárral. A hagymából, szalonnából, répából, uborkából vékony csíkokat vágok és szétterítem rajta. Feltekerem. A megmaradt szalonnának kiolvasztom a zsírját. Ebbe helyezem a roládokat úgy, hogy az illeszték alulra kerüljön. Áthevítem. A hagymát, zellert, répát felcsíkozom, és a tetejére teszem. Sózom, borsozom, és felöntöm annyi vízzel, hogy a húst félig ellepje. Lefóliázom, fedőt teszek rá, és 170-180 fokra előmelegített sütőbe helyezem. Egy óra alatt kész nagyjából, de félidőnél ránézek. Ha megpuhult, kiveszem a roládokat. Botmixerrel pürésítem a zöldséget. Teszek még bele egy kanálnyi mustárt, majd egy kanál lisztet elkeverek maximum egy deci tejszínnel, és behabarom vele. Citromlevet facsarok bele a végén. 
A pulykát felvágom, és adok hozzá a mártásból. Burgonyapürét vagy gombócot tálalok mellé.


2012. április 5., csütörtök

Lencseleves



Hozzávalók:

15 dkg lencse
20-25 dkg füstölt sonka 
1 hagyma
1-2 közepes répa
1 kisebb zeller fele
1 babérlevél
só, liszt, olaj

A lencsét átmosom párszor. Beleteszem a megpucolt egész hagymát, a hasábokra vágott répát és zellert (aki nem eszi meg, hagyhatja egészben is). A húst jó centi vastagságú szeletekre vágom. Ezt is hozzáteszem a babérlevéllel együtt. Kicsit megsózom, és háromszoros vízzel felöntöm. Ha minden megfőtt, kb. három kanál olajat elkeverek egy kanál liszttel és besűrítem vele.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...