2012. április 2., hétfő

Kalács



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl tej
4,2 dkg élesztő
6 dkg vaj
5 dkg cukor
1 teáskanál só
2 egész tojás 
1 tojás sárgája a tetejére

A liszthez hozzáteszem az elmorzsolt élesztőt, a sót, cukrot, langyos tejet és pár percig dagasztom, majd belekockázom a vajat, és teljesen símára dagasztom vele. Kevés liszttel megszórom, és konyharuha alatt 30 percet kelesztem. Lisztezett felületre szedem, kicsit elnyomkodom és három részre osztom. Olyan 30 centi hosszúra nyomkodom, két végét behajtom, majd mint egy piskótatekercset feltekerem. Három ilyet készítek. Középen keresztbe teszem őket és összefonom. Sütőpapíros lemezre vagy tepsire teszem. Megkenem vízzel, és még 30 percet kelesztem. 
175 fokra előmelegítem a sütőt, és mielőtt betenném a kalácsot lekenem a tojás sárgájával.  20 perc után fóliát teszek a tetejére, nehogy megégjen. Még 15 percig sütöm. Nekem kicsit túlsüt a sütőm, ezért az utolsó 15 percre picit visszaveszem a hőt. Ha kihűlt, felvágom.
A kalácskészítés menetét megnézhetitek itt  videón.




2012. április 1., vasárnap

Dobostorta



Hozzávalók (20-23 cm-ig):

6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

30 dkg cukor
fél dl víz
30 dkg vaj
3 dkg kakaópor

15 dkg cukor



A tojásfehérjét keményre verem a cukorral. A sárgájához elveszek egy evőkanál lisztet és habosra keverem vele. Folyamatosan hozzáadom a fehérjét, óvatosan, hogy ne törjön össze, majd a lisztet. 
180 fokra előmelegítem a sütőt. Sütőpapírra helyezem a tortakarikát és körberajzolom. Hat ilyen kört készítek. Fél centis tésztát kenek rá, majd lemezre téve kisütöm. Kivéve, még forrón egy késsel alá nyúlva leválasztom a papírról. Amíg a sütésre váró tészta pihen, beteszem a hűtőbe. 
30 deka cukrot fél deci vízzel addig forralok lassan, ameddig a cukor fel nem olvad. Akkor belekockázom a vajat, és hűlni hagyom. Hozzáteszem a kakaót és robotgéppel habosra keverem. Bekenem vele a lapokat, az ötödik  tetejét és a torta oldalát. Kihűtöm.
A tetejére szánt lapot megfordítom, és felvágom 12-20 szeletre, de egyben hagyom. A cukrot felolvasztom, majd a tetejére kenem. Egy nagyobb kést minden vágás előtt áthúzok egy tíz dekás vajon, különben ráragad máz. A tetejére helyezem a lapokat.



2012. március 31., szombat

Ropogós indiai csirkeszárny ananász mártogatóssal


Már egy ideje motoszkált bennem ez a recept, így ma nekiduráltam magam, és elkészítettem. Kicsit félve, mert megesett párszor, hogy nem egészen az lett a végeredmény, mintsem szerettem volna. (Mindenki megnyugtatására közlöm, ezek a receptek nem lettek posztolva.) A csirke kicsit csípős, édeskésen fűszeres, sós-ropogós, amit az ananász teljesen frissé tesz. Azért mégis leginkább azoknak javaslom kipróbálásra, akiknek nem idegen ez a fűszervilág.


Hozzávalók: 

70 dkg csirkeszárny
2 evőkanál garam masala (itt Bombay masala, Kotányi)
1 csapott kávéskanál chili vagy csípős fűszerpaprika
2 tojás
fél dl tej
másfél csésze liszt
1 csésze kukorica keményítő
só, olaj

1 pici dobozos ananászkonzerv
1 púpos teáskanál curry
2 evőkanál kókusztej, hiányában tejszín

Célszerű olyan szárnyat venni, aminek csak középső és felső része van, mert a végét nem használom fel. A két résznél elnyisszantom, majd a középső belső részét hosszan, keresztben jól bevágom, a felsőt a csont mellett két oldalt  hosszában benyesem és szétnyitom. Mosás után szárazra törlöm, és besózom. Állni hagyom fél-egy órát. A masalát elkeverem a paprikával és belemaszírozom a húsba. Kicsit állni hagyom. Felverem a tojásokat a tejjel, sózom. A liszteket sózom és nagyjából összekeverem. A szárnyat először tojásba, majd a lisztkeverékbe forgatom, és bő olajban közepes lángon ropogósra sütöm. Papírtörlőn leitatom a zsírfelesleget.
Míg sül a hús elkészítem a mártogatóst. Az ananászkockákat sózom és elkeverem a curryvel. Botmixerrel amennyire tudom pürésítem, majd hozzákeverem a kókusztejet és pár kanál ananászlevet. Jól beletunkolgatom a szárnyakat.

2012. március 28., szerda

Pulykagombóckák


Amilyen minimalista ízesítésű, olyan jó. Nagyon könnyed darabok, és meglehetősen gyorsan csúsznak. Hidegen is jó falatkák, kis sajttal, uborkával vagy akár szendvicsbe. Fontos a sózás eltalálása, ezért jobb kóstolni sütés előtt.


Hozzávalók:

50 dkg pulykacomb darálva
4 -5 gerezd fokhagyma
2 szárazabb zsemle
2 tojás
só, bors
zsemlemorzsa

A zsemléket vízbe áztatom, majd kinyomkodom. Hozzáadom a húshoz, ahogy a préselt fokhagymát és a tojásokat is. Sózom, (bővebben) borsozom, kicsit hűtőben állni hagyom. Kisebb gombócokat (kb. 5 centiseket) formázok. Morzsába forgatom, majd annyi olajban, ami félig ellepi őket, közepes lángon kisütöm. Papíron leitatom a zsírt.



2012. március 26., hétfő

Kapros zöldbableves



Hozzávalók:

20 dkg zöldbab
2 közepes krumpli
1 kisebb fej hagyma
1 csirkemell
1 csokor kapor vagy 3 evőkanál szárított
1 kis doboz tejföl
1 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál Piros Arany
fél citrom leve
1 evőkanál cukor
só, olaj, vegeta

A hagymát felkockázom, és kevés olajon megpárolom. Hozzáadom a babot és a kockázott krumplit. Sózom, vegetázom, felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi. Mikor félig puha, hozzáadom a kockára vágott mellet és megszórom a felaprított kapor felével. Mikor kész a leves, felöntöm még nagyjából 2-3 deci vízzel. A tejfölt egy habverő segítségével símára keverem a liszttel és a pritaminnal, majd beleöntöm a levesbe. Hozzáadom a maradék kaprot és rottyantok rajta egyet. Cukorral, citrommal ízesítem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...