2012. március 23., péntek

Sonkás rétes



Hozzávalók (2 rúdhoz):

50 dkg levelestészta
20 dkg sonka
20 dkg sajt (fele lehet füstölt is)
fél zöld csípős paprika
1 tojás
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál szezámmag
só, bors

A sonkát, sajtot, paprikát felkockázom, és aprítóba teszem (persze darálni is lehet), majd ha kész sózom, borsozom. Beledobom a tojás sárgáját, a tejfölt, és összekeverem. A tésztát nagyjából 30x45 centi nagyságú négyzetre nyújtom. Kettévágom, megtöltöm középen a sonkakeverékkel, ráhajtom a tészta egyik felét A tojásfehérjéhez adok egy kanál vizet. A tészta belső oldalát megkenem vele, egyenesre vágom, majd a tetejére hajtom. A két végén jól összenyomkodom a rétest. Lekenem fehérjével, és megszórom szezámmaggal. Ezt megismétlem a másik rúddal is. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütöm.
Utólag hozzáfűzném, úgy mehetünk biztosra, hogy a tészta ne csússzon szét sütésnél, ha pár helyen fogpiszkálót szúrunk az illesztésekbe.

Bundáskenyér



Szerintem nincs olyan család, amelyiknek ne lenne saját receptje rá. Lehet csinálni kenyérből, zsemléből, kifliből, kalácsból, bármilyen péksütiből. Lehet csak símán, és lehet töltve: sajttal, sonkával, kolbásszal. Lehet enni magában, paradicsommal, paprikával, savanyúsággal és befőttel, majonézzel vagy akár ketchuppal. Én igazi, kissé szikkadt kovászos parasztkenyérből szeretem, rengeteg tojással, jó forró olajban kisütve. Paradicsommal, barack- vagy szilvabefőttel, néha kis majonézzel.


2012. március 22., csütörtök

Currys rizs zöldborsóval

Nálam a currys rizs az a fajta étel, amit időről időre előveszek.   Olyankor egy huzamban többször kerül terítékre, aztán megint felejtődik. Több változatban szoktam készíteni, de    a fokhagyma és a citrom örök társak. 


20 dkg zöldborsó
2 dl rizs
3 gerezd fokhagyma
1-2 citrom leve
1 bő teáskanál curry
vegeta (elhagyható)
só, olaj

A rizst átmosom. A fokhagymát felaprítom, és kevés olajon megfuttatom. Hozzáteszem a zöldborsót, rizst. Sózom, vegetázom, beleszórom a curryt, és felöntöm 4 decinyi vízzel. Készre főzöm, és hagyom kicsit gőzben párolódni, majd meglocsolom citromlével, és átkeverem.

2012. március 21., szerda

Tepertős pogácsa




Hozzávalók:

75 dkg liszt
1 jó evőkanál só
3 dkg élesztő
1 dl tej
4 evőkanál fehérbor
2 kisdoboz tejföl
1 egész tojás + 2 sárgája
5 dkg zsír
só, cukor
45 dkg tepertő darálva, vagy tepertőkrém
1 tojás sárgája kenéshez


A lisztet a sóval elkeverem, a langyos, cukros tejben meleg helyen felfuttatom az élesztőt. Elmorzsolom a zsírral, majd hozzáöntöm a fehérbort, a tojásokkal elkevert tejfölt és végül az élesztőt. Jól kigyúrom, és letakarva meleg, védett helyen 20 percet kelesztem.
A tepertöt megsózom, elkverem (a krémet is, ha natúrt veszek), a tésztát négyszögbe nyújtom. Elkenem rajta a teprtőt és mint egy beiglit feltekerem. Fél órát kelesztem. Kinyújtom, és újra felcsavarom. Megint fél óra kelesztés, nyújtás tekerés, és egy utolsó fél órányi kelesztés. kettévágom, mert egy tepsire nem fog ráférni.
Kb. másfél - két centi vastagra nyújtom, késsel kockásra írdalom a tetejét, és lekenem egy tojás sárgájával. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrom, és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten készre sütöm.



2012. március 19., hétfő

Töltött karalábé




Hozzávalók (4 személyre):

4  karalábé
50 dkg sertés darálthús 
2 fej hagyma
1 dl rizs
1 csokor petrezselyemzöld
1 tojás
kisebb tv paprika
1 doboz tejföl
1 jó ek liszt
1 citrom leve
diónyi vaj
1 tk vegeta
só, bors, olaj

Először a rizst főzöm meg-de csak félig. Ha kihűlt, elkeverem a hússal. Hozzáadom még az apróra vágott petrezselymet és hagymát (csak az egyik fejet), tojást. Sózom, borsozom, jól összegyúrom. A karalábét pucolom, levágom a tetejét. Olyan 2/3 részét kivájom, lehetőleg úgy, hogy minél több nagyobb darabka sikeredjen. 
A darálthúsból gombócokat formázok. Négyet betöltök a karalábékba. Egy lábasba, amibe bele tudom majd állítani őket, vizet engedek, hogy majd belepje, sózom, vegetázom, beleteszem a töltött karalábékat, mellé a húsgombócokat és a szebb karalábé darabokat. Hozzáteszem még másik hagymát és a paprikát. Lefedem, és felteszem főni közepes lángra. Ha időközben túlforrna, visszaveszem a hőt. 
Ha minden megpuhult, kiveszem a karalábékat és a gombócokat, hagymát, paprikát. Lisztből és tejfölből habarást készítek. Beledobom a vajat, hozzáfacsarom a citromot. Visszateszek mindent, kivéve a hagymát és paprikát.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...