2012. március 5., hétfő

Vajon sült krumpli




Teljesen egyszerű köret, igazából nem írható hozzá hosszú költemény. A krumplit héjastól síma vízben megfőzöm. Ha kihűlt kissé, lehúzom róla, de lehet rajta is hagyni, ha valaki azt szereti. Egy serpenyőben vajat olvasztok, maximum egy kanálnyit. A krumplit olyan fél centisre szeletelem , és mindkét oldalán enyhén roppanósra, aranyra sütöm. Sütés közben sózom, de lehet borsot is őrölni rá, vagy más fűszereket, ki mit szeret.



Sajtos-baconös spagetti



Hozzávalók:

fél doboz  spagetti
20 dkg parmezán (nálam csakis Parmigiano Reggiano)
25 dkg füstölt bacon (hentestől, nem előrecsomagolt, szeletelt)

A spagettit sós vízben megfőzöm, leszűröm. A bacont kis kockára vágom és kisütöm.  Kiszedem a zsírból, amelyből egy kanálnyit a tésztára öntök, és összekeverem vele, ahogy a szalonnával is. Tálalásnál jó adag sajtot reszelek rá.

2012. március 4., vasárnap

Céklasaláta


Egyik legnagyobb kedvencem, ráadásul télen nagy vas utánpótlás a szervezetnek. Kiváló méregtelenítő, így rendszeresen fogyasztva izületi és reumatikus fájdalmakra is igen hatásos.



Hozzávalók:


3-4 db normál nagyságú cékla
3-4 evőkanál cukor
2 db citrom
1-2 teáskanál köménymag
kb. 2 teáskanál só


A céklákat vízben kissé átmosom, és annyi vízben, hogy jól elfedje, felteszem főni. Ha puha, leöntöm a vizet, és hagyom kihűlni. Nagyjából három decinyi vízben a sóból, a kifacsart citrom levéből, cukorból oldatot készítek és hozzáteszem a köményt. A céklákat meghámozom, és levágom a keményebb részeket. Fél centi vastagra szeletelem őket, üvegbe vagy más edénykébe töltöm (kivéve fém). Ráöntöm a levét és tetőt teszek rá. Hagyom összeérni az ízeket.

Csirkemáj rántva





Egyszerű poszt, ami leginkább azoknak szól, akik talán most vesznek először fakanalat a kezükbe, és indulnak felfedezni a gasztronómia világát. Mi, akik már régebben szembesülünk kudarcokkal és sikerekkel, már tudjuk, a csirkemájat kirántani egyszerű és gyors, ámde igen veszélyes üzemmód. Én úgy szoktam megállítani - néha sikerül is - vagy mérsékelni  azt hogy a máj kicsapja a forró olajat, hogy jól szárazra törlöm, persze miután megtisztítottam a szívtől, vesétől - már, ha nem tiszta májat vettem - és kicsit átmostam. Szóval tisztítás, mosás, és jöhet a jobb minőségű papírtörlő. Olcsóval nem érdemes kísérletezni, mert igencsak ráragad. 
Sokszor hallottam, nem lehet sózni, mert megkeményedik. A sertésre ez igaz is, viszont a csirkemájat nyugodtan lehet, nyersen, még sütés előtt. A panír teljesen klasszikus: liszt, tojás, prézli.
Amire még vigyázni kell, az az epe. Ha bármi zöld elszíneződés van a májon, akkor már ráfolyt az epéje, amitől  nem csak keserű lesz, de komoly gyomorbajt okozhat!


2012. március 3., szombat

Majonézes virsli




Hozzávalók:

50 dkg füstölt virsli (nem műanyagbelű)

2 szép fej hagyma

1 tojás sárgája
kb. 1 dl étolaj
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál mustár
cukor, citromlé, só



A virslit megfőzöm, és ha kissé kihűlt, felkarikázom. Addig elkészítem a mártást. A mustárt  elkeverem a tojássárgával. Hozzáadom lassan az olajat (nem kell cseppenként, mert a mustár nem engedi szétesni), és kézi habverővel kemény krémet verek belőle. Elkeverem a tejföllel, sózom, cukorral, citrom levével ízesítem. 
A hagymát egész vékonyra vágom, ha a virsli kihűlt, vele együtt beleforgatom a mártásba. Hűtőbe teszem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...