2012. február 28., kedd

Sertéspörkölt nokedlivel




Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1 nagyobb fej hagyma
1 tv paprika
1 csipős paprika
1-2 paradicsom
1 evőkanál csemege paprika
1 evőkanál csemege Piros Arany
pár szem fekete bors
(ízlés szerint még 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet kömény)

kb. 25 dkg liszt
1 tojás
1 kanál olaj




A felaprított hagymát olajon vagy zsíron (persze a legjobb a disznózsír hozzá) üvegesre párolom. A húst felkockázom, és nagy lángon megblansolom (fehéredésig hevítem). Hozzáadom a paprikát és a piros aranyat. Jól összeforgatom vele. Egy perc után visszaveszem a hőt. A húshoz teszem a paprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Sózom, és készre párolom. Mikor már majdnem kész, félrehúzom a fedőt, hogy a víz jó része elpárologhasson, és szaft maradjon.
A lisztet elkeverem az olajjal, tojással, kb. egy kávéskanál sóval, és annyi vízzel, hogy épp összeálljon. Nem kell híg tésztát keverni. Bő, forró, sós, picit olajos vízbe szaggatom, mikor mind feljött, párat forralok még rajta. Leszűröm, kevés olajjal vagy zsírral elkeverem.


Egyszerű főtt rizs






2 dl rizst a főzőlábasban háromszor jól átmosok. Nem kell több liternyibe, de legyen rajta. Én jól elmorzsolgatom az ujjaim közt, hogy jöjjön le róla minél több keményítő. Meglátjátok majd, kicsit üvegesre tisztul. Leszűröm és felöntöm a rizs kétszeresének megfelelő vízzal. Sózom és felteszem főni fedő alatt. Kis lángon kell, és nem kavargatni. Amikor látjátok, hogy nincs már rajta víz, akkor elzárni, és még tíz percet gőzölni. 

2012. február 27., hétfő

Savanyú tojásleves




Hozzávalók:


3 evőkanál olaj
1 bő evőkanál liszt
1 liter víz
4 tojás (fejenként 1)

1 fej hagyma
3 babérlevél
1 evőkanál cukor
1-2 citrom leve
1 evőkanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
1 kis doboz tejföl



A lisztet olajon meghuzatom. Belekeverem a paprikakrémet, és lassan, kevegetve felöntöm a vízzel. Sózom, beleteszem a hagymát, babérlevelet és a cukrot. Olyan 30 percet főzöm. Nagy lángra teszem, és ha rotyogni kezd óvatosan, egyenként beleengedem a felütött tojásokat. A tefölt elkeverem pár kanál levessel. Beleöntöm, kicsit elkeverem és el is zárom. Citromlével savanyítom.


2012. február 26., vasárnap

Mangalica Vadászné módra




Hozzávalók:

4 ujjnyi vastag szelet mangalica comb vagy tarja
10 dkg bacon 
1 nagyobb fej hagyma
1 répa
1 kisebb zellergumó
3 dl paradicsompüré (folyós)
2 nagyobb babérlevél
1 evőkanál mustár
1 teáskanál kakukkfű
só, bors, olaj
1 kanál liszt


A szalonnát kockákra vágom, kevés olajon zsírjára pirítom, majd kiveszem egy kistányérra, hogy csak a zsír maradjon.
A mangalica szeleteket sózom, borsozom, és megkenem mustárral. Forró zsírban hirtelen elősütöm. Kislángra veszem, és hozzáadom a vékony karikára vágott hagymát, répát és a kis darabokra aprított zellert. (csak a fehér részt használom, különben tele lesz kellemetlen, fás részekkel). Hozzáadom a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd felöntöm paradicsompürével, plusz két deci vízzel. Még egyszer megsózom. Lefedem, és készre főzöm. (Én alufóliával szoktam borítani, mert a legnagyobb serpenyőmhöz nincs fedő, de akinek van levehető fogantyús teflonja, nyugodtan rakja be sütőbe, alacsony hőfokon, persze lefedve.)
Ha minden megpuhult, kiveszem a húst. Vagy paszírozom, ha van türelmem, vagy botmixerrel pürésítem. Egy  kanál lisztből, olajból rántásta készítek, és felfőzöm a szósszal. Még egy deci vízzel hígítom, ha kell, és visszateszem bele a húst.
Bár én itt barnarizzsel tálaltam, de igazából krokett vagy szalmakrumpli illik hozzá, esetleg még a szalvétagombóc.



2012. február 25., szombat

Töltött tojás



Hozzávalók:

6 tojás
1 kis doboz sertésmájkrém
1 evőkanálnyi tejföl
petrezselyemzöld
mustár
só, bors

1 tojás sárgája
kb. 1 dl olaj
1 kis doboz tejföl
mustár
citrom
só, cukor

petrezselyemzöld
Piros Arany

A 6 db tojást keményre főzzük, közben elkészítjük a majonézt, úgy, hogy a nyers tojássárgát elkeverjük egy kis mustárral. Csak ezután kezdjük el hozzáadagolni az olajat. Ilyenkor nem kell cseppenként, mert a mustár megakadályozza a kicsapódást. Ha már szép kemény állaga lesz, beleadjuk a csipet sót, 1 kk. cukrot, egy negyed citrom levét(ha a citrom kevésbé leves, ennél többet), még egy kevés mustárt és a tejfölt. Hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tojásokat.
A kihűlt tojásokat hosszában félbe vágjuk, óvatosan kiszedjük a sárgákat egy kis keverőtálba. Villával összetörjük őket, és hozzátesszük a májkrémet, egy kanál aprított petrezselyemzöldet,  mustárt, sót, borsot. Először a villával törjük, majd kanállal símára keverjük.
A félbevágott tojásfehérjéknek alul óvatosan talpat vágunk, vigyázva, hogy ne lukasszuk ki. Egy olyan tálba helyezzük őket, aminek pereme is van. Kiskanállal beletöltjük a tojáskrémet, majd leöntjük a mártással.
A tetejére egy pötty Piros Aranyat nyomunk, és egy levél petrezselyemzöldet tűzünk rá.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...