2012. február 20., hétfő

Hamburger zsemle





Hozzávalók (6 darabhoz):

43,5 dkg liszt
4 dkg vaj
1 tojás
9 gr instant élesztő
kb. 1,8-2 dl langyos víz
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor

A lisztet elkeverem a sóval, cukorral és az élesztővel. Belegyúrom a tojást, és a darabkákra  vágott vajat. Beleöntöm a víz háromnegyedét, majd apránkét a többit, ahogy felveszi. Nem szabad vízes, lágy tésztát kapni! Masszívnak kell maradnia. Gyúrás után letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesztem. (Épp csak kicsit fog kelni, ettől ne ijedjetek meg!) Lisztezett felületre szedem (aki szeretné, hagyhatja a tálban is), és addig gyúrom kézzel, amíg egy selymes, ruganyos tésztát nem kapok (kb. 10 perc). Síma kell, hogy legyen a felülete, és ha belenyomjuk az ujjunk, kirúgja magát. Közben, azért, ha igényli, még minimális liszttel megszórhatjuk. 
Hat részre osztom, és gömböket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire helyezem, és kézzel olyan másfél centi magas, kerek lepényekké nyomom őket. Legalább négy centi távot kell hagyni közöttük. Újra letakarom a konyharuhával és megint 1 órát kelesztem.
Előmelegítem a sütőt 185 fokra, és olyan 10 perc alatt kisütöm. Rácsra helyezem, és ott hagyom kihűlni.
Ha hagyományos élesztővel szeretnétek készíteni, vegyetek 3 dekát belőle.


Receptforrás: koch blog

Tárkonyos spagetti


Egy nagyon egyszerű recept tárkony rajongóknak. Na meg fokhagyma, citrom és tejszín rajongóknak. Bevallom én is az vagyok.)) Amikor megérzem a olajban sercegő fokhagyma illatát, az agyam automatikusan  társítja hozzá a tárkony friss fűszerességét, a citrom aromáját és a tejszín lágy selymességét, automatikusan összefut a nyál a számban, és úgy tudok nyeldekelni, mint aki hetek óta nem evett. Mire kifő a spagetti a szósz is megvan, sőt! Én viszont még így is képes vagyok belekontárkodni, és úgy vagyok vele, hogy a tészta csak mellékes, hiszen végülis valamivel enni kell. De képes lennék csak úgy, magában is elnyalakodni. Most az jutott eszembe, milyen jó lehet hozzá csusza tésztát főzni, mikor kész, kis fokhagymás-bacon-ös zsiradékban átforgatni. Csak egy-egy nagyobb lapot tenni a tányérra, és azt leönteni a szósszal.))




Hozzávalók (harmad csomag spagettihez):

4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál tárkony
fél-egész citrom leve
2 dl tejszín
1 bő kávéskanál kukoricakeményítő
másfél dl főzőlé vagy húsleves
só, olaj
igény szerint kevés reszelt sajt a tetejére

Amíg a spagetti kifő elkészítem a szósz. A fokhagymát felaprítom, egy-két kanálnyi olajon áthevítem, hogy kijöjjenek az aromák, de nem pirítom le! Elveszek a spagetti főzőlevéből vagy hozzáadok húslevest (ha épp van). Felöntöm tejszínnel és hozzáadom a tárkonyt, sózom. Lefedem, és addig főzöm, amíg zöldes színt nem kap. Ekkor a keményítőt feloldom pötty vízben, és besűrítem vele a tejszínt. Citromlevet facsarok bele.


2012. február 19., vasárnap

Bundás szendvics


Ezt a szendvicset Emi  blogján találtam. Mostanában amúgyis olyan szendvicses napjaim voltak. Kakaót, illetve forró csokit is készítettem hozzá, de annyira tömény lett, hogy egy csésze után feladtam. Na azért ez a példány sem volt éppen diétás. Utólag sajnálom kicsit, hogy nem szalámit raktam bele, mert sokkal határozottabb, markánsabb lett volna vele. Na igen, és elfogyott a saját sütésű kis cipócskám, tehát boltira kényszerültem. Tudjátok mit? Máskor inkább lesütöm előre, felszeletelem, és behajítom a fagyiba, de hogy én mégegyszer nem dobok ki pénzt rá, az tuti! 




Annyi róla a tudnivaló, hogy veszünk pár szelet kenyeret, sonkát-sajtot vagy szalámit-sajtot teszünk bele. A sajtnál nem árt, ha olvadós, vagyis toast. Összenyomjuk kicsit. Az olajat, amennyi a közepéig ér majd, felforrósítjuk. A szendvicseket felvert, sózott tojásokban megforgatjuk, és betesszük sülni. Fontos, hogy középen is átforrósodjon a szendvics.




Brownie




Hozzávalók (20x30 cm-es formához):

19 dkg vaj
19 dkg étcsokoládé
3 tojás
1 csomag vaníliáscukor
25 dkg cukor
11 dkg liszt
1 kávéskanál só


A vajat és a csokit összeolvasztom, közben egy mélyebb tálban a cukrot habosra keverem a tojással. (Nem mismásolni, jó sűrű toffisra!)
Ha a csokis vaj kihűlt, elkeverem a cukorhabbal, majd eldolgozom a liszttel és sóval. A sűrű, krémállagú tésztát beleöntöm egy kivajazott formába, és előmelegített sütőben 180 fokon (3-as gáz) olyan 25 perc alatt megsütöm.



2012. február 18., szombat

Fűszeres-ropogós csirkecombok



Utóbbi idők legmenőbb kajája nálam. Ha csirke alsócombot látok a húspulton, azonnal beindulnak a pavlovi reflexek, és muszáj a kosárba pakolnom. Annyira fűszeres, omlós és ropogós, hogy már a pőre látványától is beindul a nyálelválasztásom. Még a rántott csirkét is beelőzi, pedig volt, hogy jó ideig nem telt el hét nélküle. Annyi különbség azért van, hogy rántottnak egy egészet nyesek szét, ehhez pedig csakis alsócombot használok. Kísérleteztem más alkatrészekkel is, de nálam ez vált be. Illetve, talán még a szárny felső része lehet alkalmas. A felsőcombbal ízében, állagában nincs gond, de mivel én "kinyitom" a húst, kissé nagy darabra sikerednek. Ám, ha valakinek az a rész a kedvence, arra gondolnia kell, hogy tovább hagyja a fűszerekben. Én a belső részét mindkét oldalán bevágom a csont mellett izülettől izületig, vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen. Így a só, a fűszerek, na meg a bunda sokkal nagyobb felületet ér el, és a hús is jobban átsül.



Hozzávalók:

1 kg csirke alsócomb

Bedörzsölni

3-4 kávéskanál só
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál majoranna
2 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt bors
1 csapott kávéskanál chili por (elhagyható)
1 evőkanál mustár 

Panírhoz

3 db tojás
fél dl tej vagy tejszín 

3 dl liszt
1 dl kukorica keményítő

kb. fél liter olaj



A combokat megmosom, szárazra törlöm, majd kétoldalt hosszában bevágom, úgy, hogy lent átvágjam a kereszt ínt. Jól besózom, fokhagymázom. A paprikát, borsot, majorannát és chilit összekeverem, és a húsba masszírozom, utána jön a mustár. Legalább 2 órát állni hagyom. Ha sürgős, lehet csak fél óráig is hagyni, de hosszabb idő alatt jobban beleérik az íze. 
A tojást felverem a tejjel, kicsit sózom. Beleforgatom a combokat. A liszteket és a keményítőt összekeverem, azt is besózom. Ha nincs rétesliszt, akkor kétszer veszek a síma lisztből. Jól megforgatom benne a tojásos combokat. Egy nagyobb serpenyőben két centi vastagon olajat hevítek. Mikor jó forró, belehelyezem a húst. Egy perc után átfordítom, aztán hagyom alacsonyabb lángon ropogósra sülni. Ez olyan 25-30 perc. Papírtörlőre szedem, és leitatom a felesleges olajat.


Forrás: koch blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...