2012. február 18., szombat

Nyúl vadasan





Hozzávalók: 

4 nyúl comb vagy nyúl eleje
1 nagyobb hagyma
2 közepes répa
1 közepes zeller
1 jó evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál mustár
másfél dl vörösbor
1-2 dl tejszín vagy tejföl ízlés szerint
diónyi vaj
5-6 szemes bors
 4-5 borókabogyó
2 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál tárkony
fél citrom facsart leve
1 evőkanál cukor


A felaprított hagymát olajon megdinsztelem, hozzáadom a combokat. A répát fél centis karikákra vágom (fontos, hogy ne vastagra, mert a nyúl hamar puhul), a zellert kisebb kockákra, de a külső, fás részét nem teszem bele. Hozzáteszem a paradicsompürét, mustárt, a borsot, borókát, babért, a kakukkfű és tárkony felét, a borbó egy decit. Megsózom, hagyom kis lángon főni. Ha puha, kiszedem a combokat. Egy másik lábasban lekaramellizálom a cukrot, amire átpasszírozom a vadas zöldségeit, szaftját. Beleteszem a fél teáskanál kakukkfüvet, tárkonyt. Hozzáöntöm a bor maradékát, a tejszínt, és jól kiforralom. Végezetül beledobom a vajat, hozzácsavarom a citromlevet, és visszapakolom a combokat. Zsemle - vagy szalvétagombócot adok hozzá.

2012. február 17., péntek

Keksztekercs





Hozzávalók:

50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
10 dkg darált dió
5 dkg vaj
másfél dl sárgabaracklekvár
2 dl tejszín
3 evőkanál kakaó
4 evőkanál rum
1 dl erős feketekávé


20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
fél dl tejszín


fél csomag kókuszreszelék



Előbb a por alapú alapanyagokat keverem el, majd a vajat morzsolom el benne. Aztán adom hozzá a lekvárt, a kávét és a rumot. A végén annyi tejszínt gyúrok hozzá, hogy egy közepesen kemény masszává álljon össze. Egy órára hűtőbe helyezem. Ha kivettem, és túl kemény, még kis tejszínnel lágyítom. Porcukrozott sütőpapíron kinyújtom. Egy centi vastagságban kb. 35 x 40 centis téglalap jön ki. Én le szoktam vágni róla a sallangokat, szép egyenesre, de azt is lehet golyókká formálni, és kókuszreszelékben megforgatni.
A vajat a porcukorral, vaníliáscukorral és tejszínnel habosra keverem. Rákenem a tésztára, és a sütőpapír segítségével feltekerem. Megszórom a sütőpapírt kókusszal és belehengergetem. Ez egy elég szép nagy darab lesz, de lehet nyújtás előtt ketté venni a tésztát, és két vékonyabb rúdba nyújtani. Hűtőbe teszem. Miután összeállt, szeletelem. Ha kicsit pikánsabbá akarom tenni, a vajas krémhez pár csepp citromlevet adok.


2012. február 14., kedd

Lecsós pizzafasírt





Hozzávalók (30x40-es formára):


másfél kg darálthús (sertés, vagy sertés/marha kevert)
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 zsemle
2 tojás
1 csomó petrezselyemzöld
1 jó evőkanál bazsalikom
só, bors


3/4 kg vegyes színű lecsópaprika
2 paradicsom
2 fej hagyma
fél liter ízesített paradicsompüré
25 dkg reszelt sajt


A zsemléket beáztatjuk, kinyomjuk, majd hozzákeverjük a húst, a tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk. Kizsírozzuk a tepsit, és szépen egyenletesre nyomkodjuk benne a fasírtot. Előmelegített sütöben 200 fokon 15 percet sütjük. Addig a kockára vágott hagymát, paprikát és paradicsomot kevés olajon kissé összerottyantjuk, sózzuk. Kivesszük a tepsit a sütőből és elrendezzük rajta a zöldségeket. Ráöntjük a szószt, hogy mindenhová jusson. Legvégül ráreszeljük a sajtot, és 170 fokon 45 perc alatt készre sütjük.


Hagymás-mustáros csirkemáj répával



Leginkább diétás időszakban szoktam elővenni ezt a kombinációt, mert kalóriaszegény, viszont tele van A vitaminnal. Szeretem ilyenkor úgy összeállítani az étrendet, hogy viszonylag minden vitamintipusból, rostokból elegendő legyen. Répát csirkemájjal régen is adták a babáknak pürésítve, úgyhogy a natúr, fűszertelen változatot nyugodtan lehet nekik is adni, nem csak üveges tápszerben. Sőt, amikor baba kutyáim voltak, nekik is adtam levest fözve belőle, szépen összetörve benne a répát és májat. Kinnt kergetőztek februárban a havon, mégsem volt egyik sem beteg soha. Úgyhogy kutyásoknak is ajánlom, akik komolyabban veszik az ebüket -nyilván hagyma és mustár nélkül.




Hozzávalók (1 személyre):

3-4 db csirkemáj
1-2 közepes répa
1-nagyobb fej hagyma
mustár ízlés szerint
csipet majoranna
só, olaj

A répát pucolom, batonokra vágom, és kevés olajon, kissé megsózva felteszem párolni. Mikor majdnem puha, a hagymát olajon megdinsztelem. Hozzáadom a májakat és magas hőfokon minden oldalon lepirítom. Sózom, ráteszem a mustárt - én kb. 1 kanálnyit - a majorannát, és felöntöm másfél decinyi vízzel, majd közepes lángon hagyom lefőni a víz jó részét, hogy mártás sűrűségű legyen. Addig a máj is megfő. A répa, ha puha, érdemes hagyni  lesülni, mert nagyon jó plusz édes ízt ad neki.


2012. február 13., hétfő

Lazac rántva




Hozzávalók (4 személyre):

40-50 dkg vastagabb lazacfilé
liszt, tojás, zsemlemorzsa
só, olaj
A lazacból kihúzom a szálkákat. Olyan másfél centi vastag szeleteket vágok, vigyázva a "lábánál", mert ott könnyen szakadhat.  Besózom, és hagyom olyan tíz percig sózódni. A klasszikus liszt-tojás-morzsa panírba forgatom. (Én, ha van itthon, a tojást hígítom egy kevéske tejjel vagy tejszínnel.) Közepes hőfokra hevítem az olajat. Belehelyezem a halat. Nem kell túl sokáig sütni, hamar megvan. Épp csak megpirul a panír, már jöhet is ki. Egy kis citromot szoktam még rácsöpögtetni, de ezt már csak tálalásnál. Mellé lehet kínáli az asztalon  kis citromszeletkét. Aki akarja, majd csöpögtet rá magának.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...