2012. augusztus 9., csütörtök

Répafőzelék rántott mozzarellával




Hozzávalók:

4 közepes répa
2 gerezd fokhagyma
2,5 dl tej
1 bő evőkanál liszt
só, cukor, olaj, vegeta

3 x 125 gr. zacskó mini mozzarella
1 tojás
2 evőkanál tej vagy tejszín
liszt, zsemlemorzsa, só, paprika
olaj a sütéshez

A répákat hámozom, mosom, felkockázom. Egy kevés olajon megfuttatom a felaprított fokhagymát, majd hozzáteszem a répát. Sózom, vegetázom, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Puhára főzöm. Hozzáöntöm a tejet, és mialatt egyet rottyan, besűrítem a tejföl sűrűségűre kevert liszt-olaj egyveleggel. Én kicsit még utána szoktam cukrozni, de ez elhagyható.
A sajtgolyókat lecsöpögtetem, kicsit leitatom. Sós, paprikás lisztbe forgatom, majd a sózott, tejjel elkevert tojásba, és végül prézlibe. Jó meleg olajba teszem, és pirosra sütöm. Sajnos elég ízetlen és számomra az állaga is inkább a szivacsos gumira emlékeztet, szóval amondó vagyok, a legélvezetesebb sajtok listáját még mindig a karaván vezeti. 

Sajt ötlet: Nea

2012. augusztus 7., kedd

Kovászos uborka




Hozzávalók (1,75 literes üveghez):

80 dkg uborka, fürtös 
1 csokor levirágzott kapor szára
2 evőkanál só
1 kisebb kenyér serclije vagy fél zsemle

Az uborkát megtisztítom és kétszer jól átmosom. Az egyik végét közepéig bevágom, majd a másikat rá 45 fokos szögben szintén feléig vágom. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem - lehet közé is dugdosni majd -, rá az egymás mellé állított uborkákat. A sót elkeverem egy-két decinyi vízzel. Az uborkára öntöm, majd az egészet beborítom annyi vízzel, hogy elfedje. A kenyeret vagy zsemlét megpirítom, és a tetejére helyezem. Egy lefordított tányérkát helyezek rá, és olyan helyre teszem, ahol nem tűz rá túlzottan a nap.(Ez a nagy kánikulákra igaz, amikor a napon jó negyven fok van, mert akkor hamar felforr. Mikor nincs akkora hőség, nyugodtan lehet teli napos helyre pakolni.) Három nap alatt kész van.
A tetejéről leveszem a kenyeret, egy ételtartó dobozba szedem az uborkákat, a levét pedig átszűrve ráöntöm. Hűtőbe teszem.

2012. augusztus 4., szombat

Brokkolis - füstölt sajtos penne


Brokkoli és karaván sajt: egyszerű és remek párosítás. Rakottashoz is ezt használom, mert jól kiegészítik egymást. Viszont a brokkolit nem szabad túlsózni, mert akkor elveszíti azt a jellegzetes, kicsit édeskés ízét. 



Hozzávalók:

25 dkg penne tészta (most Dia-Wellness)
50 dkg brokkoli, friss - fagyasztott 75 dkg
20-30 dkg karaván sajt
só, olaj

A brokkolit olajon megdinsztelem, a tésztát kifőzöm, ha kész leszűröm. Hozzákeverem a zöldséget, tálalásnál sajtot reszelek a tetejére.
A pennéhez csak annyit, hogy a síma lisztes társához képest merevebb, viszont ízében nincs túl nagy különbség. Az ára igen borsos, viszont ezért fele annyi szénhidrátot nyújt. Egy csomag (25 dekás) nagyjából 4-5 személynek elegendő adag.


2012. augusztus 2., csütörtök

Miért van a fagyasztott zöldségekben kevesebb szénhidrát?



Trükkös, ugye? Mivel jóideje böngészgetem a kalóriatáblázatot, feltűnt, hogy a fagyasztott zöldségekben kevesebb a szénhidrát. Persze nem azonos a százalék arány. Például a brokkoliban 2,1 gr. nyersen, 2,0 gr. fagyasztva (100 grammra). Cukkiniben 5,3 gr. nyersen, fagyasztva 1,4 gr. Krumpliban 20,0 gr. nyersen, kockaként fagyasztva csak 14,7 gr. Aztán persze leesett! Hiszen fagyasztva megnő a víztartalom, vagyis grammra több, de kiolvasztás után már veszít súlyából. A krumplinál vízzel együtt keményítő is távozik, ezért ott eleve nagyobb az arány. Különben aki már annyira elől tart Atkinsben, hogy valamennyi krumplit, rizst is ehet, van egy trükk arra, minél kevesebb szénhidrátot vigyen be a szervezetébe. A krumplit  apró kockákra vágni, és 5-6-szor bő vízben jól átmosni. A rizst is többször, alaposan átmosni. Nem nagy munka, de megéri. 

2012. augusztus 1., szerda

Kacsacomb ruccolával




A ruccolával vigyázat, nagyon vízválasztó étel, markáns ízekkel. Tehát aki még nem fogyasztott, óvatosan kóstolgassa! Aki meg nem szereti, fogyaszthatja más salátafajtával is.


Hozzávalók (1 személyre):

1 kacsacomb
1 evőkanál kacsazsír
só, bors, majoranna

4-5 dkg ruccola saláta
fél citrom leve
1 édeske
1 teáskanál olivaolaj
1-2 csipet chili pehely
pici só

A combot bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával, majd bőrével lefelé forró, kacsazsíros serpenyőbe teszem. Egy-két perc alatt jól lepirítom, majd megfordítom és kevés vizet aláöntve, lefedve kis lángon átpárolom - kb. 20 perc. Ha puha, mindkét oldalán újra lepirítom. 
A citromlevet, sót, édeskét, chilit, olivaolajat fél deci vízben elkverem. Meglocsolom vele a salátát, és a comb mellé tálalom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...