2012. április 30., hétfő

Köleskőrözött

Mikor nekiálltam elkészíteni, azt mondtam magamban: "Sag schon, végülis van még hely a kukában, legfeljebb kidobod!" Nem dobtam. Egészen ehető. Sose lenne belőlem bigott fűrágó vega, de néha kifejezetten nem árt hús-cukor-liszt mentes ételeket enni, kis szünetet tartani, hogy a szervezet fellélegezhessen és valódi tápanyagokhoz jusson. A köles pl. a kötőszöveteket erősíti, vagyis kifejezetten jót tesz a löttyedt női alkatrészeknek...:-) 




Hozzávalók:

1 főzőtasakos hántolt köles (12,5 dkg) - nálam Riceland 
1 fej lilahagyma
1 jó evőkanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
1-2 teáskanál kömény
2 teáskanál mustár
1 kis doboz tejföl
diónyi vaj

A kölest megfőzöm, a hagymát apróra vágom. Mikor kihűlt nagyjából, hozzákeverem a fűszerekkel, vajjal, tejföllel együtt. Hűtőbe teszem. Lehet tönkölykenyérre kenni vagy akár paprikába tölteni. 


Forrás: AntalVali

2012. április 28., szombat

Főtt marhanyelv



Hozzávalók:

1 marhanyelv
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 répa
1 petrezselyemgyökér
10-12 szem feketebors
2-3 babérlevél
2 evőkanál só
1 kis darabka torma (ha van)
1 csapott evőkanál vegeta


Egy nagyobb lábasban felteszek vizet forrni. Amíg melegszik beáztatom a nyelvet. Ha forr a víz, belehelyezem a nyelvet, és fedő alatt olyan bő órát főzöm. Akkor abba a tálba, amiben áztattam, jó hideg vizet engedek, és a forró vízből átteszem ebbe. Kicsit hagyom állni. A nyelv ilyenkor már fehér kérget kap és helyenként felhólyagzik. Egy deszkára helyezem, és éles, hegyes késsel lekapargatom róla a "bőrt". Ahol nehezen jön, ott vágom, az alsó részén viszont könnyebb alászúrni a kést, és a hártya mentén lenyúzni róla. Ez a legnehezebb művelet, ha ezen túl van az ember, már gyerekjáték.
Friss vizet teszek a főzőlábasba. Visszarakom a megpucolt nyelvet. Ezt a levet már fűszerezem és zöldségelem. Fedőt teszek rá és gyöngyözve főzöm nagyságtól függően két-három órát. Ki lehet venni ha megpuhult, de van, hogy ebben a lében hagyom kihűlni. Akkor olyan vékonyra, amilyenre csak tudom felszeletelem. Tormát, majonézes tormát, majonézes krumplisalátát, újhagymát, paradicsomot tálalok hozzá, de kinek mi ízlik hozzá. Ugyanúgy jó hússalátába vagy rántani. Míg salátába a nyelv végét használom, addig rántani csakis a tőrésze jó. Ilyenkor centis vastagra vágom, liszt-tojás-morzsa panírt teszek rá, és közepes lángon kirántom, majd leitatom a felesleges zsírt. Pürét, salátát adok mellé. Hamburgerbe is nagyszerű, egy kis gombaszósszal a tetején.

2012. április 27., péntek

Brokkolikrémleves



Hozzávalók:

1 fél kilós brokkoli 
1 közepes krumpli
1 gerezd fokhagyma vagy 1 kisebb fej hagyma, 
fél dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
só, bors, szerecsendió, vegeta ízlés szerint

A brokkolit rózsáira szedem, átmosom. A fokhagymát felaprítom és megfuttatom egy kevés olajon, a kisebb kockára vágott krumplival is. Hozzáteszem a brokkolit, sózom, vegetázom, borsozom, végül meghintem szerecsendióval és a liszttel. Bő háromnegyedig felöntöm vízzel és puhára főzöm. Ha kész, botmixerrel pürésítem. Felöntöm tejszínnel, elkeverem és rottyantok rajta egyet.

2012. április 25., szerda

Medvehagymás kocka


Amikor megláttam őket Neánál, nyeltem nagyokat párszor, és eldöntöttem: na jó, akkor megcsinálom...van más választásom?. Aztán ma bele is csaptam a lecsóba. Úgy vártam, mint óvodás a Karácsonyt, hogy kész legyen. Forrón dobáltam egyik kezemből a másikba, aztán frissiben lapjaira szedve tömtem befelé. Fele annyit csináltam, de majd' kétszer annyi hagymát használtam fel. Nem voltak túl nagyok, úgyhogy ami a csomóban volt belekerült. Aki elmegy előttünk, azt hiszem most bőszen szaglászik a mindenhol szétáradó medvehagyma illat után.:-))


Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg Rama
10 dkg reszelt trappista (szerintem fele lehetne Cheddar vagy Karaván)
fél evőkanál só
2 dkg élesztő
1 dl tej
2 kisebb tojás sárgája
1 kis doboz tejföl
5 dkg Trappista a tetejére
tojásfehérje megkenni
1 csomó medvehagyma apróra vágva

Az élesztőt langymeleg, cukrozott tejben felfuttatom. Addig a lisztet elkeverem a sóval, elmorzsolom a felkockázott margarinnal. Mélyedést csinálok a közepébe, belezuttyantom a tejfölt és a sárgákat, majd a sajtot, felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrom, gömbölyítem (nekem még vett fel lisztet), 20 percet letakarva kelesztem. Kinyújtom, és rákenem a hagyma felét. Balról behajtom középig, majd jobbról rá, hogy takarja. Aztán felülről hajtok, majd alulról.10 percet pihentetem, nyújtom és megint megkenem. Aztán újra összehajtom, és 10 percre békén hagyom. A sütőt 180 fokra előmelegítem. Mielőtt beteszem felkockázom (ha ragad a kés lisztezem az élét), megkenem a fehérjével és megszórom sajttal. Pirosodásig sütöm, olyan 15-20 percig.


2012. április 23., hétfő

Borsófőzelék rántott sajttal


Az egyik legjobb főzelék párosítás. Nagyon jól megy az édeskés borsóhoz a füstölt sajt íze és krémes állaga. Csakis Karavánt használok hozzá, hihetetlenül jó rántva. Ha valaki imádja a sajtokat és ezt a fajtát így még nem próbálta, feltétlen kóstolja meg!



Hozzávalók:

30 dkg zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
kb. 2 dl tej
3-4 dkg vaj
1 kanál liszt
só, vegeta cukor

fejenként 10-12 dkg karaván sajt
1-2 tojás
liszt, morzsa
olaj

Kevés vajat olvasztok és abban futtatom meg a préselt fokhagymát. Beleöntöm a borsót, sózom, vegetázom, picit cukrozom, majd felöntöm annyi vízzel, ami épp csak ellepi. Mikor puha hozzáadom az apróra vágott petrezselyemmel, és felöntöm a tejjel. Újra sózom, ha kell és cukrozom. A vajat felolvasztom, és a liszttel rántást készítek. Ezzel sűrítem be a főzeléket.
A sajtot centi vastagra vágom, és negyedelem. Megforgatom lisztben, tojásban és a morzsában, majd közepesen forró olajban kisütöm. Papíron leitatom a zsírt. (Nem kell dupla panír rá, de oda kell figyelni, hogy a sarkain biztos legyen bunda.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...