2012. február 7., kedd

Fatörzs


Szerettem volna ma reggel zsemlét sütni, de még fél adagra való lisztet sem találtam, a vajról nem is beszélve. Ezért kevesebb lisztet vettem, és vaj helyett olajat használtam. Onnan kapta a nevét, hogy amikor a kis rudakat ide-oda görgetem a lisztes felületen, hosszában becsípődnek, így a résekbe már nem tud liszt kerülni. Amikor meg sütés közben kinyílnak, ilyen szép erezett minta képződik. Ha éjszakára betesszük egy zacskóba, másnap is puha marad.




Hozzávalók (4 darabhoz):

30 dkg liszt, normál
2 dkg élesztő
2 evőkanál olaj 
1 kávéskanál só
2,5 dl víz (testhőmérsékletű)

A liszthez hozzámérem az élesztőt, sót, olajat, majd felöntöm vízzel, és 5 perc alatt símává dagasztom. Letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztem. Bekapcsolom a sütőt 220 fokra. Egy darab sütőpapírt megszórok liszttel, és egy kanál vagy lapát segítségével ráhúzom a megkelt tésztát. Célszerű megfelezni, és a felét egy másik, kisebb, lisztezett papírra tenni. A tetejét is megszórom némi liszttel, és olyan 4 centi vastagságúra hengergetem (lehet a papír segítségével is). Kettévágom, a végeit kicsit eldolgozom. Megismétlem a másik rúddal is. Sütőpapírral leterített lemezre helyezem, és letakarva még 15 percig kelesztem. Forró sütőbe teszem, és körülbelül 15 perc alatt készre sütöm. Rácson hagyom hűlni.

2012. február 6., hétfő

Balzsamos-darált húsos pizza




Hozzávalók (1 vastagabb tésztájú pizzára):


25 dkg darált hús (itt pulyka)

2 közepes fej hagyma
1 dl paradicsomlé (dobozos)
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál juharszirup (vagy egy evőkanál méz)
chili ízlés szerint
1 kávéskanál kakukkfű
8-10 dkg durvára reszelt sajt


A pizzatésztát elkészítem a recept szerint. Míg kel, addig egy serpenyőben egy fej felkockázott hagymát üvegesre párolok kevés olajon. A darált húst jól átblansolom magasabb lángon, és hagyom kifőni a vizet belőle. Hozzáadom a balzsamecetet, juharszirupot, chilit, kakukkfüvet. Sózom és felöntöm a paradicsommal. 10-15 percig jól összerottyantom. Laskára vágom a másik fej hagymát. A pizzatésztára először pár deka sajtot szórok. Arra öntöm a már nem forró szószt. Felváltva megszórom sajttal és hagymával. Előmelegített sütőbe teszem, és olyan 15 perc alatt készre sütöm. Megszórom kakukkfűvel.


Pizzatészta





Hozzávalók (1x28 centis -vastag tészta- vagy 2x28 centis-vékony tészta- pizzaformára):


30 dkg liszt
2,5 dl víz (testhőmérsékletű)
fél csomag (2.5 dkg) élesztő
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só



Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, és feloldjuk kevés meleg vízben, majd hozzáöntjük a többit is. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és az olajat. Teljesen síma, rugalmas tésztává dolgozzuk ki, pár percig dagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ha vékonyabb pizzát szeretnénk, kettévágjuk, cipót formázunk belőle, majd a formára nyújtjuk. Lehet nyújtófát is használni a nyújtáshoz, de én csak kézzel formázom ki, kis peremet képezve a szélén. Pluszban megkenem a szélét és a forma alját is egy kevéske olajjal. 175 fokon 15-20 percig sütöm feltéttel.



Receptforrás: Süssünk örömmel!

2012. február 5., vasárnap

Karfiol csőben sütve




Hozzávalók:


1 közepes fej karfiol
2 kis doboz tejföl
1 dl tejszín
2 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 kisebb csomó petrezselyemzöld (elhagyható)
3 dkg karaván (füstölt sajt)
4 dkg trappista sajt
olaj vagy vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa




A karfiolt rózsáira szedem, átmosom, és forró, sós vízben megfőzöm. A mélyebb tálat kikenek vajjal vagy olajjal, megszórom zsemlemorzsával. A kész karfiolt leszűröm, beleteszem. A tejfölt sózom, elkeverem a tojással, tejszínnel, morzsával, az apróra vágott petrezselyemzölddel, és a durvára reszelt sajt nagy részével. Ráöntöm a karfiolra. A tetejére vékonyan sajtot reszelek, és megszórom egy teáskanálnyi morzsával, picit sózom. 170 fokon nagyjából 40 percet sütöm, amíg a sajt ropogós lesz.


2012. február 1., szerda

Egyszerű tejszínes torta




Hozzávalók ( 24 centis formára):

3 tojás
15 dkg cukor
5 dkg vaj
1 csomag vaníliacukor
fél citrom reszelt héja
8 dkg liszt
3 dkg darált mandula
1 kis üvegcse mandulaaroma
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál só

3-4 evőkanál sárgabarack lekvár

fél liter tejszín
10 dkg cukor
2 csomag habfixáló

fél csomag szeletelt mandula
pár szem felezett koktélcseresznye




A lisztet, sót, mandulát és szódabikarbónát elkeverem. A tojást a vaníliacukrot, citromhajat, aromát, puha vajat és a cukrot  habosra verem. A tojásos és a lisztes keveréket kézi habverő segítségével símára eldolgozom. Vajazott, lisztezett formába öntöm, alaposan elsímítom. Alulról párszor megütögetem, és előmelegített sütőben olyan 175 fokon (gáz 3) 25 perc alatt megsütöm.
A lekvárt felmelegítem és a még meleg (de már nem forró) tortára kenem. 
Ha kihűlt, a tejszínt a cukorral (és jó a felénél hozzáadott) habfixálóval keményre verem. Szépen elkenem a tetején és az oldalán, ahova felviszem a szeletelt mandulát. Keveset hagyok a tetejére, amire felezett koktélcseresznyét rakok. 
Hűtőbe teszem dermedni. Nagyon jó tálalásnál  sűrű csokilikőrt adni hozzá, azzal enyhén megöntözni és beletunkolni.))


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...