2012. január 27., péntek

Sajtos pogácsa





Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 és fél dkg só
1 dl tej
csipet só
2 és fél dkg élesztő
1 kockacukor vagy 1 kiskanál cukor
1 kis doboz tejföl
10 dkg sajt + a tetejére 5-10 dkg (én itt goudát használtam)
1 egész tojás + 1 tojás sárgája

A lisztet a sóval jól elkeverem, és beledolgozom a vajat, két tenyerem között morzsolgatva.
Az élesztőt langyos tejben, amiben elkeverek egy csipet sót és egy kockacukrot, meleg helyen felfuttatom.
Megreszelek 10 dkg sajtot, és azt is belemorzsolgatom a lisztbe. Hozzáadom a tojással elkevert tejfölt, és a felfutott élesztőt. Összegyúrom, majd ismét meleg helyen jó egy órát kelesztem. Lisztezett deszkán kinyújtom, legoptimálisabban 1 centi vastagra. Sajtot reszelek rá. Kicsi átmérőjű (4 cm) pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapiros tepsire teszem.Előmelegített sütőben közepes fokozaton hirtelen, úgy 10 perc alatt kisütöm őket.



Feketeerdő torta




Hozzávalók (23 cm-es sütőformára):

6 tojás
5 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaó
fél csomag sütőpor

1 üveg meggy (720 ml)
1 liter tejszín
7 kanál cukor
6 habfixáló
3 evőkanál pálinka vagy rum

csokireszelék
pár szem koktélcseresznye




Előző este a leszűrt meggyet egy tálba öntöm, és meglocsolom a pálinkával, hűtőbe teszem.
A tojásfehérjét 3 kanál cukorral habbá verem. A sárgákat a maradék cukorral és a  kakaóval fehéredésig keverem. A lisztet és a sütőport összekeverem és felváltva a habbal, folyamatosan eldolgozom a krémmel. Kikent formába öntöm és előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon készre sütöm.
Ha kihűl, három  részbe vágom. A tejszínt jó keményre verem a cukorral és a habfixálóval. A meggyet lecsöpögtetem, a levét kenőecset segítségével elkenem az lapokon. A gyümölcsöt kettéosztom, és elrendezem az alsó és középső lapon. A tejszínből elveszek valamennyit a díszre, a többit a lapok közé, a tetejére és az oldalára kenem. A csokireszelékkel meghintem a tetejét, és kissé az oldalát, majd, ha kész a kis kupolákat is. Félbevágott koktélcseresznyét teszek rájuk. Hűtőbe teszem dermedni minimum egy órára, de jobb egy fél napra, hogy az ízek  összeérjenek.


Málnás tallérok



Hozzávalók:

25 dkg vaj
25 dkg liszt + valamennyi még a hajtogatáshoz
4 kanál tejföl
1 kávéskanál só
porcukor
1 csomag vaníliáscukor
málnalekvár
darabolt dió, krokant vagy jégcukor a tetejére

Egy mélyebb tálban a lisztet elkeverem a sóval, lyukat formázok a közepébe. Ide kanalazom a tejfölt, a liszt szélén meg elmorzsolom a puha vajat. Összegyúrom őket. Elég puha tésztát kapok, amire kis lisztet szórok, majd folpackban hűtőbe teszem 2 órára.
Jól előmelegítem a sütőt olyan 170 fokra (gáz 3-as). Kiveszem a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen legalább fél centi vékonyra nyújtom. Belisztezem, és szépen elsímítom rajta, hogy mindenhova jusson. A két oldalsó végét középre hajtom, újra kicsit lisztezem, elsímítom. Behajtom a két felső végét is, és ugyanúgy járok el. Félbehajtom, majd még egyszer félbe, de már nem lisztezem. Félbe vágom. Az egyik felét jó fél centi vastagra nyújtom, a másikat folpackban hűtőbe teszem felhasználásig. Nem kell tartani attól, hogy a rétegek szétcsúsznak, mert a vaj megfogja. Olyan 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradékot folpackban hűtőbe rakom. A tallérokat én itt krokanttal szórtam meg, és finoman átmentem rajtuk nyújtófával, hogy a tetején maradjanak. Egy sütőlemezre sütőpapírt rakok, erre a tésztát, (én kis hablapáttal szedem fel őket) és olyan 12-15 perc alatt kisütöm. Érdemes max halvány aranybarnáig sütni, mert kiszárad és eltűnik a vaj íze benne. 
Rácsra szedem, hagyom kissé kihűlni, majd egy vékony pengéjű, aprócska késsel kettévágom, lehetőleg nem túl közel az aljához, mert széttörik. Megkenem lekvárral, összeragasztom, majd vaníliás porcukorral meghintem.
(A hűtöben maradt tésztával ugyanígy járok el. A maradékot újra lehet hajtani. Én kis téglalapokat nyújtok, közé és a tetejére jó sok parmezánt, és úgy sütöm ki. Így lesz sósam és édesem is.)

Narancsos zebrakeksz




Hozzávalók:

35 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 tojás
1/2 citrom leve
1 kis flakon narancsaroma
csipet só
némi étcsoki a bevonáshoz


A hozzávalókat egész egyszerűen összedolgozzuk, lisztezett felületen fél centi vastagságúra nyújtjuk. Én olyan 6 centis pogácsaszaggatóval szúrtam ki őket, és 170 fokon kb. 15 percig sütöttem, persze előmelegített sütőben.
A csokit felolvasztjuk, és ha a keksz kihűlt, csíkokban ráfolyatjuk. Akkor adja kiszépen, ha rácsra rakjuk őket, szorosan egymáshoz illesztve, és bevonásnál az egészet húzzuk át, nem egyenként, mert akkor megtörik a vonal.

Fűszeres linzertorta




Hozzávalók (30 cm-es formára):

25 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg cukor
25 dkg darált dió
1 tojás
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 csomag vaníliáscukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só
40 dkg málnalekvár vagy más pikáns lekvár (meggy, erdei gyümölcs, ribizli, eper)
porcukor a tetejére





A poralapú alapanyagokat jól összekeverem, hozzámorzsolom a félpuha vajat, és beleütöm az egész tojást. Kézzel jól összegyúrom, majd folpackba csomagolom, és egy órára hűtőbe teszem.
1/3 részét rácsnak levágom, és visszateszem a hűtöbe. 2/3-át kissé kinyújtom, beleteszem a formába és ott gyurmászva beleigazítom. Villával pár helyen megszúrkálom a tésztát. (Akinek ragadósabb a sütőformája, zsírozza, lisztezze ki.)
Elegyengetem rajta a lekvárt. Én azt hiszem olyan 400 gr-osat használtam. Nem érdemes spórolni a lekvárral, akkor zamatos, ha bőven van benne.
A rácshoz lisztezett felületen, kör alakban (nagyjából) kinyújtom a maradék tésztát. Kicsit kisebbre, mint a forma. Másfél centi széles csíkokra vágom. Előbb az alsó szálakat helyezem fel, párhuzamosan, egymástól kb. 3 cm távolságra, majd keresztben  ugyanezt a tetejére. A szélén kissé elnyomkodom a rácsokat, a formához igazítva. Ha valahol elszakad vagy lukas lesz, egyszerűen pótlom. Nekem is szakadozik, ezért hosszú, lapos, fém palacsintafordítóval nyúlok hosszában alá.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt megsütöm. Egészen puha mikor kiveszem, de később megszilárdul a tésztája.
Ha kissé kihűlt, porcukorral enyhén megszórom.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...