2012. február 29., szerda

Diómakron



Hozzávalók:


2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
20 dkg dió
fél kávéskanálnyi vanília aroma


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, aztán hozzáadom a vanília aromát. Negyedelem a diókat (lehet kisebb is) és finoman a habba forgatom. Két teáskanál segítségével kis halmokat formálok egy sütőpapírral borított tepsire. 150 fokon 20-25 percig sütöm, vagyis inkább szárítom. Akkor kész, ha a teteje már kocog, és nem érezzük alatta a puhaságot. Viszont túlsütni (barnára) nem érdemes, égettes íze lesz. Nagyon óvatosan kell leszedni, jobb pl. egy palacsintakéssel alányúlni, mert törhet.

Túrós csusza




Hozzávalók:


25-30 dkg  csusza tészta
1/2 kg túró
20-25 dkg füstölt szalonna
tejföl igény szerint


Először a szalonnát vágom kis kockákra, és sütöm ki. Kiszedem a zsírból és félreteszem. Felteszem a csuszának való vizet, ha forr, megsózom és teszek egy kanálka sültszalonna zsírt. Beleszórom a tésztát, és megkevergetem néha, hogy ne ragadjon össze.
A túrót megsózom, és jól elkeverem vele. Ha kész a csusza, leszűröm, öntök rá kevés szalonnazsírt, majd jól összekeverem vele és a sós túróval.
Tálalásnál megszórom tepertővel. Aki szereti a tejfölt rá, meglocsolhatja vele. Ha vendégeknek készítem, egy kis tálban mellé adom.



2012. február 28., kedd

Sertéspörkölt nokedlivel




Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1 nagyobb fej hagyma
1 tv paprika
1 csipős paprika
1-2 paradicsom
1 evőkanál csemege paprika
1 evőkanál csemege Piros Arany
pár szem fekete bors
(ízlés szerint még 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet kömény)

kb. 25 dkg liszt
1 tojás
1 kanál olaj




A felaprított hagymát olajon vagy zsíron (persze a legjobb a disznózsír hozzá) üvegesre párolom. A húst felkockázom, és nagy lángon megblansolom (fehéredésig hevítem). Hozzáadom a paprikát és a piros aranyat. Jól összeforgatom vele. Egy perc után visszaveszem a hőt. A húshoz teszem a paprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Sózom, és készre párolom. Mikor már majdnem kész, félrehúzom a fedőt, hogy a víz jó része elpárologhasson, és szaft maradjon.
A lisztet elkeverem az olajjal, tojással, kb. egy kávéskanál sóval, és annyi vízzel, hogy épp összeálljon. Nem kell híg tésztát keverni. Bő, forró, sós, picit olajos vízbe szaggatom, mikor mind feljött, párat forralok még rajta. Leszűröm, kevés olajjal vagy zsírral elkeverem.


Egyszerű főtt rizs






2 dl rizst a főzőlábasban háromszor jól átmosok. Nem kell több liternyibe, de legyen rajta. Én jól elmorzsolgatom az ujjaim közt, hogy jöjjön le róla minél több keményítő. Meglátjátok majd, kicsit üvegesre tisztul. Leszűröm és felöntöm a rizs kétszeresének megfelelő vízzal. Sózom és felteszem főni fedő alatt. Kis lángon kell, és nem kavargatni. Amikor látjátok, hogy nincs már rajta víz, akkor elzárni, és még tíz percet gőzölni. 

2012. február 27., hétfő

Savanyú tojásleves




Hozzávalók:


3 evőkanál olaj
1 bő evőkanál liszt
1 liter víz
4 tojás (fejenként 1)

1 fej hagyma
3 babérlevél
1 evőkanál cukor
1-2 citrom leve
1 evőkanál Piros Arany vagy fűszerpaprika
1 kis doboz tejföl



A lisztet olajon meghuzatom. Belekeverem a paprikakrémet, és lassan, kevegetve felöntöm a vízzel. Sózom, beleteszem a hagymát, babérlevelet és a cukrot. Olyan 30 percet főzöm. Nagy lángra teszem, és ha rotyogni kezd óvatosan, egyenként beleengedem a felütött tojásokat. A tefölt elkeverem pár kanál levessel. Beleöntöm, kicsit elkeverem és el is zárom. Citromlével savanyítom.


2012. február 26., vasárnap

Mangalica Vadászné módra




Hozzávalók:

4 ujjnyi vastag szelet mangalica comb vagy tarja
10 dkg bacon 
1 nagyobb fej hagyma
1 répa
1 kisebb zellergumó
3 dl paradicsompüré (folyós)
2 nagyobb babérlevél
1 evőkanál mustár
1 teáskanál kakukkfű
só, bors, olaj
1 kanál liszt


A szalonnát kockákra vágom, kevés olajon zsírjára pirítom, majd kiveszem egy kistányérra, hogy csak a zsír maradjon.
A mangalica szeleteket sózom, borsozom, és megkenem mustárral. Forró zsírban hirtelen elősütöm. Kislángra veszem, és hozzáadom a vékony karikára vágott hagymát, répát és a kis darabokra aprított zellert. (csak a fehér részt használom, különben tele lesz kellemetlen, fás részekkel). Hozzáadom a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd felöntöm paradicsompürével, plusz két deci vízzel. Még egyszer megsózom. Lefedem, és készre főzöm. (Én alufóliával szoktam borítani, mert a legnagyobb serpenyőmhöz nincs fedő, de akinek van levehető fogantyús teflonja, nyugodtan rakja be sütőbe, alacsony hőfokon, persze lefedve.)
Ha minden megpuhult, kiveszem a húst. Vagy paszírozom, ha van türelmem, vagy botmixerrel pürésítem. Egy  kanál lisztből, olajból rántásta készítek, és felfőzöm a szósszal. Még egy deci vízzel hígítom, ha kell, és visszateszem bele a húst.
Bár én itt barnarizzsel tálaltam, de igazából krokett vagy szalmakrumpli illik hozzá, esetleg még a szalvétagombóc.



2012. február 25., szombat

Töltött tojás



Hozzávalók:

6 tojás
1 kis doboz sertésmájkrém
1 evőkanálnyi tejföl
petrezselyemzöld
mustár
só, bors

1 tojás sárgája
kb. 1 dl olaj
1 kis doboz tejföl
mustár
citrom
só, cukor

petrezselyemzöld
Piros Arany

A 6 db tojást keményre főzzük, közben elkészítjük a majonézt, úgy, hogy a nyers tojássárgát elkeverjük egy kis mustárral. Csak ezután kezdjük el hozzáadagolni az olajat. Ilyenkor nem kell cseppenként, mert a mustár megakadályozza a kicsapódást. Ha már szép kemény állaga lesz, beleadjuk a csipet sót, 1 kk. cukrot, egy negyed citrom levét(ha a citrom kevésbé leves, ennél többet), még egy kevés mustárt és a tejfölt. Hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tojásokat.
A kihűlt tojásokat hosszában félbe vágjuk, óvatosan kiszedjük a sárgákat egy kis keverőtálba. Villával összetörjük őket, és hozzátesszük a májkrémet, egy kanál aprított petrezselyemzöldet,  mustárt, sót, borsot. Először a villával törjük, majd kanállal símára keverjük.
A félbevágott tojásfehérjéknek alul óvatosan talpat vágunk, vigyázva, hogy ne lukasszuk ki. Egy olyan tálba helyezzük őket, aminek pereme is van. Kiskanállal beletöltjük a tojáskrémet, majd leöntjük a mártással.
A tetejére egy pötty Piros Aranyat nyomunk, és egy levél petrezselyemzöldet tűzünk rá.


Parmezános borda





Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet csontos rövidkaraj
parmezán
só, bors, olaj

diónyi vaj
1 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál fehérbor
1 teáskanál mustár
1 pici fej hagyma vagy vöröshagymapor fél kávéskanál
2 csipet tárkony
pár csepp citromlé


A húst kissé kiklopfolom, és pár helyen bevágom az inasabb részeknél. Egész enyhén sózom, mert a parmezán sós. Kissé borsozom, és 2-3 evőkanál forró olajon hírtelen elősütöm. A tetejét megszórom parmezánnal. Jóval kevesebbet szórok rá, mint egyébb sajtból tenném, mivel intenzív az íze, és a cél egy vékony, de ropogós sajtkéreg kialakítása.
Egy sütőlapon, jól előmelegített sütőbe teszem és rápirítom a sajtot.
Amíg elkészül, a visszamaradt zsiradékba apróra vágott hagymát teszek, átfuttatom rajta, míg kissé színt kap. Visszavéve a hőt, lisztet szórok rá, majd a bort, mustárt, tárkonyt, és lassan, kevergetve felengedem kb. másfél deci vízzel. Símára keverem a szószt, sózom beleteszek egy diónyi vajat meg pár csepp citromlevet.
Ha kész a borda tányérra teszem, szedek hozzá a szószból. Mellé leginkább burgonyakrokett , krumplipüré vagy petrezselymes krumpli illik.

2012. február 24., péntek

Répatorta





Hozzávalók (20-as tortaformára):

20 dkg liszt
18 dkg répa finomra reszelve
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2 tojás
1 narancs reszelt héja
1,5 dl tej
2 csomag vaníliacukor
3/4 csomag sütőpor 
1 csipet só
1 csapott kávéskanál fahéj (őrölt)
1 csapott kávéskanál gyömbér (őrölt)

25 dkg porcukor
nagyjából 1-2 citrom, levességtől függően

fél doboz krokant

A vajat habosra keverem a cukorral, csipet sóval, vaníliacukorral, fahéjjal, gyömbérrel és a tojásokkal. A liszt háromnegyedét elegyítem a sütőporral. A lereszelt répát és narancshéjat összekeverem a liszt maradék egyharmadával. 
A tojásos krémhez öntöm a tejet, és a répa nélküli lisztet. Először csak lapáttal, majd a robotgép lassú fokozatán egyneművé keverem. Ha kész, újra a lapáttal óvatosan beleforgatom a répás-narancsos lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöm. Elegyengetem a tetejét, kicsit megrázogatom, és 175 fokra előmelegített sütőben olyan 30 perc alatt megsütöm. Résnyire kitámasztom az ajtót, és még 10 percig benne hagyom. 
Ha már nem forró, egy nagyobb tányérra, vagy tálcára (amin tálalni fogom), egy akkora sütőpapírt -ami majd valamennyire túllóg rajta- kettévágok, és úgy helyezem rá, hogy középen fedjék egymást. Fejjel lefelé ráborítom a tortát.
Mikor langyos, elkészítem a mázat. A porcukorból és a citromléből sűrű mázat keverek. Nem szabad folyósnak lennie. A torta közepétől indulva, körkörösen rákenem a citrommázat, ahogy folyik le az oldalán, ott is elkenem. (Én ezekhez az akciókhoz mindig egy palacsintafordító célszerszámot használok.) Amíg még friss a máz, a tenyeremből szórva, végig a torta mellett vezetve rápakolom a krokantot. 
Körülbelül fél óra alatt kiszárad. Akkor késsel a torta mellett a ráragadt mázat körbevágom, és finoman kihúzom alóla a sütőpapírt.

Majonéz házilag




Hozzávalók:

1 tojás sárgája
jó 1 dl étolaj
1 csapott evőkanál mustár
2-3 csipet só
1 csapott evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál citromlé

A mustárt egy tálkában elkeverem a tojássárgával. (Célszerű alá egy konyharuhát vagy nedves törlőt teríteni, hogy mindkét kezünket tudjuk használni.) Elkezdem bele vékonyabban, de folyamatosan csurgatni az olajat, és közben keverem. Lehet akár kanállal is, de jobb egy kézi habverővel. Nem kell cseppenként, mert a mustár megakadályozza az olaj kiválását. Minél előreheladottabb állapotban van, annál nehezebben keverődik. A végén egy szépen rezgő állagú "krémet" kapok. Akkor beleteszem a sót, cukrot és belefacsarom a citromlevet. Ha van porcukor, érdemesebb azt használni, mert a kristály nehezebben oldódik fel, és így többször át kell még keverni, plusz eltérés adódik ízesítéskor, ezért jobb csak akkor hozzáadni a sót és citromot, ha a kristálycukor már felolvadt.
Megjegyezném, aki diétázik és nem óhajt ennyi zsírt magába tömni, bármikor készítheti olivaolajból. Én ilyenkor hidegen sajtoltat veszek hozzá. Elég vad, kesernyés íze lesz, viszont, ha éjszakára hűtőbe tesszük, ehetőre mérséklődik. 


2012. február 22., szerda

Kacsacomb rozmaringgal




Hozzávalók:

2 kacsacomb
4 közepes krumpli
1 alma, piros
1 közepes hagyma
pár szál rozmaring
só, bors, kevés olaj

A combokat lesózom, picit borsozom, és kevés olajjal meglocsolt sütőtálra helyezem. Hozzáadom a negyedelt krumplit, almát, a cikkekre vágott hagymát és a rozmaringokat. A körítésre is szórok pici sót. Lefóliázom a tálat és jó forró sütőbe helyezem 15 percre, de aztán visszaveszem a hőt. Ha puha, leszedem a fóliát és közepes lángon pirosra sütöm a combokat.




Entenkeule mit Rosmarin

Zutaten:

2 Entenkeule
4 Kartoffeln
1 Zwiebel
1 Apfel, rot
paar Zweige Rosmarin
Öl, Pffer, Salz

Entenkeulen salzen, pfeffern und geölte Oberfläche legen. Kartoffeln vierteln, Apfel achteln, und zu Keulen geben, wie Rosmarinzweige und Zwiebel auch.  Beilage etwas salzen. Die ganze mit Alufolie bedecken und in heiße Ofen schieben. Nach 15 Minute Alufolie entfernen, und auf kleinere Stufe die Ente fertig braten.

2012. február 21., kedd

Nutella házilag





Többször vettem már mogyorókrémeket, több fajtát, nutellát, milky way-set, ilyen gyártmányt, amolyant. Jó is van, de rossz még több. Rém kemények, a kés megáll bennük kapásból, az ízük meg inkább csoki, mintsem mogyoró. Szóval se krém, se mogyoró. Sokféle receptet megnéztem, mire ennél kilyukadtam. Előnyei: kenhető - még a hűtőből kivéve is -, mogyorósabb, viszont édesebb. Ugyan nem sokkal, mint a Nutella maga, de aki kevésbé édesszájú, tegyen bele kevesebb cukrot. A mézen ne spóroljatok, mert attól kenhetőbb az eredetinél.



Hozzávalók:

10 dkg egész mogyoró 
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
6 dkg étcsoki
4 dkg tejcsoki
1 dl kondenzált tej (cukor nélküli)
1 csapott evőkanál virágméz

A mogyorót teflonban megpirítom. (Ezt azért kell, mert ekkor jön ki igazán az íze, és a héját is könnyebb eltávolítani.) Mikor kihűlt, két tenyerem között megdörzsölöm, hogy lejöjjön a héja. Kávédarálóba teszem, finomra őrlöm. A kondi tejet a porcukorral, a csokikkal és a mézzel felmelegítem, amíg el nem olvadnak, de nem főzöm. Ha kissé kihűlt, összedolgozom a mogyorót, a tejjel, és finomabb szűrőn átszűröm, hogy ne kerülhessenek bele nagyobb darabok. Végül krémesre keverem a vajjal. Üvegbe töltöm, és hűtőbe rakom.

2012. február 20., hétfő

Hamburger zsemle





Hozzávalók (6 darabhoz):

43,5 dkg liszt
4 dkg vaj
1 tojás
9 gr instant élesztő
kb. 1,8-2 dl langyos víz
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor

A lisztet elkeverem a sóval, cukorral és az élesztővel. Belegyúrom a tojást, és a darabkákra  vágott vajat. Beleöntöm a víz háromnegyedét, majd apránkét a többit, ahogy felveszi. Nem szabad vízes, lágy tésztát kapni! Masszívnak kell maradnia. Gyúrás után letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesztem. (Épp csak kicsit fog kelni, ettől ne ijedjetek meg!) Lisztezett felületre szedem (aki szeretné, hagyhatja a tálban is), és addig gyúrom kézzel, amíg egy selymes, ruganyos tésztát nem kapok (kb. 10 perc). Síma kell, hogy legyen a felülete, és ha belenyomjuk az ujjunk, kirúgja magát. Közben, azért, ha igényli, még minimális liszttel megszórhatjuk. 
Hat részre osztom, és gömböket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire helyezem, és kézzel olyan másfél centi magas, kerek lepényekké nyomom őket. Legalább négy centi távot kell hagyni közöttük. Újra letakarom a konyharuhával és megint 1 órát kelesztem.
Előmelegítem a sütőt 185 fokra, és olyan 10 perc alatt kisütöm. Rácsra helyezem, és ott hagyom kihűlni.
Ha hagyományos élesztővel szeretnétek készíteni, vegyetek 3 dekát belőle.


Receptforrás: koch blog

Tárkonyos spagetti


Egy nagyon egyszerű recept tárkony rajongóknak. Na meg fokhagyma, citrom és tejszín rajongóknak. Bevallom én is az vagyok.)) Amikor megérzem a olajban sercegő fokhagyma illatát, az agyam automatikusan  társítja hozzá a tárkony friss fűszerességét, a citrom aromáját és a tejszín lágy selymességét, automatikusan összefut a nyál a számban, és úgy tudok nyeldekelni, mint aki hetek óta nem evett. Mire kifő a spagetti a szósz is megvan, sőt! Én viszont még így is képes vagyok belekontárkodni, és úgy vagyok vele, hogy a tészta csak mellékes, hiszen végülis valamivel enni kell. De képes lennék csak úgy, magában is elnyalakodni. Most az jutott eszembe, milyen jó lehet hozzá csusza tésztát főzni, mikor kész, kis fokhagymás-bacon-ös zsiradékban átforgatni. Csak egy-egy nagyobb lapot tenni a tányérra, és azt leönteni a szósszal.))




Hozzávalók (harmad csomag spagettihez):

4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál tárkony
fél-egész citrom leve
2 dl tejszín
1 bő kávéskanál kukoricakeményítő
másfél dl főzőlé vagy húsleves
só, olaj
igény szerint kevés reszelt sajt a tetejére

Amíg a spagetti kifő elkészítem a szósz. A fokhagymát felaprítom, egy-két kanálnyi olajon áthevítem, hogy kijöjjenek az aromák, de nem pirítom le! Elveszek a spagetti főzőlevéből vagy hozzáadok húslevest (ha épp van). Felöntöm tejszínnel és hozzáadom a tárkonyt, sózom. Lefedem, és addig főzöm, amíg zöldes színt nem kap. Ekkor a keményítőt feloldom pötty vízben, és besűrítem vele a tejszínt. Citromlevet facsarok bele.


2012. február 19., vasárnap

Bundás szendvics


Ezt a szendvicset Emi  blogján találtam. Mostanában amúgyis olyan szendvicses napjaim voltak. Kakaót, illetve forró csokit is készítettem hozzá, de annyira tömény lett, hogy egy csésze után feladtam. Na azért ez a példány sem volt éppen diétás. Utólag sajnálom kicsit, hogy nem szalámit raktam bele, mert sokkal határozottabb, markánsabb lett volna vele. Na igen, és elfogyott a saját sütésű kis cipócskám, tehát boltira kényszerültem. Tudjátok mit? Máskor inkább lesütöm előre, felszeletelem, és behajítom a fagyiba, de hogy én mégegyszer nem dobok ki pénzt rá, az tuti! 




Annyi róla a tudnivaló, hogy veszünk pár szelet kenyeret, sonkát-sajtot vagy szalámit-sajtot teszünk bele. A sajtnál nem árt, ha olvadós, vagyis toast. Összenyomjuk kicsit. Az olajat, amennyi a közepéig ér majd, felforrósítjuk. A szendvicseket felvert, sózott tojásokban megforgatjuk, és betesszük sülni. Fontos, hogy középen is átforrósodjon a szendvics.




Brownie




Hozzávalók (20x30 cm-es formához):

19 dkg vaj
19 dkg étcsokoládé
3 tojás
1 csomag vaníliáscukor
25 dkg cukor
11 dkg liszt
1 kávéskanál só


A vajat és a csokit összeolvasztom, közben egy mélyebb tálban a cukrot habosra keverem a tojással. (Nem mismásolni, jó sűrű toffisra!)
Ha a csokis vaj kihűlt, elkeverem a cukorhabbal, majd eldolgozom a liszttel és sóval. A sűrű, krémállagú tésztát beleöntöm egy kivajazott formába, és előmelegített sütőben 180 fokon (3-as gáz) olyan 25 perc alatt megsütöm.



2012. február 18., szombat

Fűszeres-ropogós csirkecombok



Utóbbi idők legmenőbb kajája nálam. Ha csirke alsócombot látok a húspulton, azonnal beindulnak a pavlovi reflexek, és muszáj a kosárba pakolnom. Annyira fűszeres, omlós és ropogós, hogy már a pőre látványától is beindul a nyálelválasztásom. Még a rántott csirkét is beelőzi, pedig volt, hogy jó ideig nem telt el hét nélküle. Annyi különbség azért van, hogy rántottnak egy egészet nyesek szét, ehhez pedig csakis alsócombot használok. Kísérleteztem más alkatrészekkel is, de nálam ez vált be. Illetve, talán még a szárny felső része lehet alkalmas. A felsőcombbal ízében, állagában nincs gond, de mivel én "kinyitom" a húst, kissé nagy darabra sikerednek. Ám, ha valakinek az a rész a kedvence, arra gondolnia kell, hogy tovább hagyja a fűszerekben. Én a belső részét mindkét oldalán bevágom a csont mellett izülettől izületig, vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen. Így a só, a fűszerek, na meg a bunda sokkal nagyobb felületet ér el, és a hús is jobban átsül.



Hozzávalók:

1 kg csirke alsócomb

Bedörzsölni

3-4 kávéskanál só
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál majoranna
2 teáskanál fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt bors
1 csapott kávéskanál chili por (elhagyható)
1 evőkanál mustár 

Panírhoz

3 db tojás
fél dl tej vagy tejszín 

3 dl liszt
1 dl kukorica keményítő

kb. fél liter olaj



A combokat megmosom, szárazra törlöm, majd kétoldalt hosszában bevágom, úgy, hogy lent átvágjam a kereszt ínt. Jól besózom, fokhagymázom. A paprikát, borsot, majorannát és chilit összekeverem, és a húsba masszírozom, utána jön a mustár. Legalább 2 órát állni hagyom. Ha sürgős, lehet csak fél óráig is hagyni, de hosszabb idő alatt jobban beleérik az íze. 
A tojást felverem a tejjel, kicsit sózom. Beleforgatom a combokat. A liszteket és a keményítőt összekeverem, azt is besózom. Ha nincs rétesliszt, akkor kétszer veszek a síma lisztből. Jól megforgatom benne a tojásos combokat. Egy nagyobb serpenyőben két centi vastagon olajat hevítek. Mikor jó forró, belehelyezem a húst. Egy perc után átfordítom, aztán hagyom alacsonyabb lángon ropogósra sülni. Ez olyan 25-30 perc. Papírtörlőre szedem, és leitatom a felesleges olajat.


Forrás: koch blog

Nyúl vadasan





Hozzávalók: 

4 nyúl comb vagy nyúl eleje
1 nagyobb hagyma
2 közepes répa
1 közepes zeller
1 jó evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál mustár
másfél dl vörösbor
1-2 dl tejszín vagy tejföl ízlés szerint
diónyi vaj
5-6 szemes bors
 4-5 borókabogyó
2 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál tárkony
fél citrom facsart leve
1 evőkanál cukor


A felaprított hagymát olajon megdinsztelem, hozzáadom a combokat. A répát fél centis karikákra vágom (fontos, hogy ne vastagra, mert a nyúl hamar puhul), a zellert kisebb kockákra, de a külső, fás részét nem teszem bele. Hozzáteszem a paradicsompürét, mustárt, a borsot, borókát, babért, a kakukkfű és tárkony felét, a borbó egy decit. Megsózom, hagyom kis lángon főni. Ha puha, kiszedem a combokat. Egy másik lábasban lekaramellizálom a cukrot, amire átpasszírozom a vadas zöldségeit, szaftját. Beleteszem a fél teáskanál kakukkfüvet, tárkonyt. Hozzáöntöm a bor maradékát, a tejszínt, és jól kiforralom. Végezetül beledobom a vajat, hozzácsavarom a citromlevet, és visszapakolom a combokat. Zsemle - vagy szalvétagombócot adok hozzá.

2012. február 17., péntek

Keksztekercs





Hozzávalók:

50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
10 dkg darált dió
5 dkg vaj
másfél dl sárgabaracklekvár
2 dl tejszín
3 evőkanál kakaó
4 evőkanál rum
1 dl erős feketekávé


20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
fél dl tejszín


fél csomag kókuszreszelék



Előbb a por alapú alapanyagokat keverem el, majd a vajat morzsolom el benne. Aztán adom hozzá a lekvárt, a kávét és a rumot. A végén annyi tejszínt gyúrok hozzá, hogy egy közepesen kemény masszává álljon össze. Egy órára hűtőbe helyezem. Ha kivettem, és túl kemény, még kis tejszínnel lágyítom. Porcukrozott sütőpapíron kinyújtom. Egy centi vastagságban kb. 35 x 40 centis téglalap jön ki. Én le szoktam vágni róla a sallangokat, szép egyenesre, de azt is lehet golyókká formálni, és kókuszreszelékben megforgatni.
A vajat a porcukorral, vaníliáscukorral és tejszínnel habosra keverem. Rákenem a tésztára, és a sütőpapír segítségével feltekerem. Megszórom a sütőpapírt kókusszal és belehengergetem. Ez egy elég szép nagy darab lesz, de lehet nyújtás előtt ketté venni a tésztát, és két vékonyabb rúdba nyújtani. Hűtőbe teszem. Miután összeállt, szeletelem. Ha kicsit pikánsabbá akarom tenni, a vajas krémhez pár csepp citromlevet adok.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...